Candidaţii din localităţi cu mai puţin de 10.000 de locuitori ar putea beneficia de un număr de locuri garantate la facultate

inscriere facultate.jpgCandidaţii proveniţi din medii cu risc socio-economic ridicat sau marginalizate din punct de vedere social – absolvenţi ai liceelor din mediu rural sau din oraşe cu mai puţin de 10.000 de locuitori ar putea beneficia de un număr de locuri bugetate garantate în universităţi, în condiţiile legii.

Potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul MECTS, universităţile vor asigura acestor studenţi servicii gratuite aferente integrării lor academice, sociale şi culturale în comunitate şi vor urmări permanent traseul lor educaţional.

Proiectul prevede că studenţii, în calitate de “membri cu drepturi depline ai comunităţii universitare şi parteneri” în procesul educaţional, sunt reprezentaţi în toate forurile consultative, deliberative şi executive din cadrul universităţilor într-o proporţie de minim 25%, în condiţiile legii. Totodată, studenţii sunt reprezentaţi în decizia modalităţii de desemnare a rectorului precum şi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere.

“Instituţiile de învăţământ superior nu pot condiţiona statutul de student reprezentant în funcţie de performanţele academice, prezenţa la cursuri, seminarii şi laboratoare. Cadrele didactice nu se pot implica în procedurile de alegere a studenţilor reprezentanţi, indiferent de nivelul de reprezentare. Intervenţiile se vor sancţiona”, precizează proiectul de lege.

De asemenea, se prevede în proiect că studenţii nu pot fi sancţionaţi sau discriminaţi pentru critica privată sau publică adusă argumentat instituţiei de învăţământ superior sau pentru exprimarea opiniei personale în acest sens, atunci când aceştia respectă prevederile legislaţiei în vigoare. O altă prevedere a proiectului se referă la posibilitatea ca studenţii să se poată transfera de la o universitate la alta doar pe baza acordului universităţii unde studentul doreşte să studieze, context în care îşi va păstra locul bugetat.

Alte drepturi cuprinse în proiectul de act normativ se referă la faptul că studenţii vor beneficia de o reducere de 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice, de dreptul la protecţia datelor personale. În ceea ce priveşte voluntariatul, studenţii pot participa la astfel de acţiuni pentru care pot primi un număr de credite ce va fi consemnat în suplimentul la diploma de studii. AGERPRES