“Avem în derulare 19 proiecte cu fonduri europene de depăşesc 22 milioane euro”

pamfil_doru1.jpgDeclară prof. Doru Pamfil, Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, în interviul acordat portalului EduManager.ro.

Domnia Sa anunţă că în acest an, pe lângă evaluarea universităţii şi inaugurarea institutului de cercetări, USAMV Cluj-Napoca urmează să finalizeze o modernă bibliotecă de 6.000 mp şi un cămin pentru studenţii străini şi familişti. De asemenea, va fi inaugurat în luna mai un parc de 3 ha aflat în proprietatea universităţii şi se doreşte preluarea Staţiunii Horticole Cluj, ca nouă bază de practică şi de cercetare.

– Domnule Profesor Doru Pamfil, recent aţi obţinut un nou mandat de rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Care credeţi că au fost realizările primului mandat în această funcţie care i-au convins pe colegii dvs. să vă acorde din nou încrederea lor?

– Primul meu mandat de rector s-a finalizat prin clasarea noastră în topul celor mai bune universităţi de cercetare şi educaţie din România, fiind singura USAMV din ţară în această onorantă poziţie. De asemenea, majoritatea domeniilor noastre de specializare au fost ierarhizate în clasa superioară A, iar universitatea a ajuns la un număr maxim de 7.000 de studenţi. Am descentralizat conducerea universităţii la nivel de departamente şi s-au acordat salarii de merit pentru cele mai performante cadre didactice. Sper ca aceste realizări să-i fi convins pe colegii mei că merită să continuăm împreună programele propuse pentru următorii patru ani.

– Care sunt principalele proiecte şi direcţii de dezvoltare pe care vi le propuneţi pentru următorii patru ani în fruntea USAMV Cluj-Napoca?

– În primul rând ne-am propus ca la evaluarea EUA (Asociaţia Universităţilor Europene) din acest an să confirmăm poziţia de top pe care o deţinem şi să continuăm programul de dezvoltare început. Este vorba de proiectul ca fiecare facultate să deţină un institut de cercetare, pentru a putea fi cu adevărat implicaţi într-o cercetare avansată. Astfel, pe lângă Institutul de Ştiinţele Vieţii, dat în funcţie anul trecut, vom inaugura în acest an Institutul de Cercetări Agricole, în colaborare cu Staţiunea de Cercetări Turda; la anul vom finaliza Institutul de Cercetări Avansate Horticole a Transilvaniei, un proiect european de 15 milioane euro şi Biobaza didactică şi de Cercetare Zootehnică, iar în viitor sperăm să finalizăm şi Institutul de Nutriţie şi Patologie Veterinară cu fonduri din programul de „Poli de excelenţă”.

În domeniul educaţiei am iniţiat înfiinţarea unei noi facultăţi de Tehnologie a Prelucrării Produselor Alimentare (TPPA), care are deja un campus distinct şi o foarte bună bază didactică şi de cercetare. Continuăm internaţionalizarea studiilor cu programele în limba franceză şi engleză la Agricultură şi Medicină Veterinară pentru atragerea unui număr cât mai mare de studenţi străini, precum şi cu studiile în limba română la extensia noastră din Italia, în asociere cu Universitatea Tuscia din Viterbo. Sperăm să putem menţine şi pe viitor numărul mare de studenţi din prezent prin oferte de studiu şi cercetare de calitate la toate ciclurile de învăţământ, inclusiv studii postdoctorale.

– Care sunt evenimentele şi proiectele importante în care USAMV Cluj-Napoca va fi implicată în acest an?

– În acest an pe lângă evaluarea universităţii şi inaugurarea institutului de cercetări menţionat urmează să finalizăm şi o modernă bibliotecă de 6.000 mp, cu o arhitectură şi o funcţionalitate de excepţie, precum şi un cămin pentru studenţii străini şi pentru familişti (inclusiv pentru cadrele didactice tinere). Sperăm să finalizăm şi un restaurant de incintă şi o grădiniţă pentru 50 de copii. Dacă se va rezolva cu ştergerea datoriilor istorice sperăm să putem prelua şi Staţiunea Horticolă Cluj ca nouă bază de practică şi de cercetare. Încercăm să ne deschidem şi spre nevoile sociale ale „cetăţii” şi inaugurăm în luna mai un parc de 3 ha aflat în proprietatea universităţii pe care îl vom reamenaja, cu ajutorul Primăriei Cluj-Napoca, pentru agrement şi în scop didactic pentru studenţii de la silvicultură. El va fi extins până în toamnă la 6 ha, prin includerea grădinii botanice a universităţii în circuitul public şi turistic al municipiului.

– Există o dezbatere de actualitate în mediul universitar românesc, având ca subiect scăderea numărului de potenţiali studenţi în urma rezultatelor slabe înregistrate de elevi la Bacalaureat. Dvs. vă temeţi că în anii ce urmează ar putea scădea numărul tinerilor care să se înscrie la cursurile USAMV? Aveţi un plan de acţiune pentru a contracara această situaţie?

– Există această tendinţă de scădere a studenţilor în viitor nu numai datorită rezultatelor mai slabe la Bacalaureat dar, în special, datorită reducerii natalităţii şi migraţiei tinerilor în străinătate. Odată cu scăderea populaţiei implicate în agricultură, de la aproape 40% în trecut la doar 15%, în următorii 15 ani, desigur că ne aşteptăm să devenim mai puţin atractivi în viitor. Pentru a contracara aceste tendinţe încercăm să atragem tinerii prin studii de calitate, prin regândirea programelor de studiu şi orientarea lor spre ştiinţele vieţii (facem parte deja din consorţiul european ICA şi CASSE), să extindem studiile în limba română în Italia şi probabil Spania, unde în total trăiesc aproape 2 milioane de români şi să internaţionalizăm studiile pentru atragerea a minimum 300 studenţi străini. Ne pregătim intens şi spre implicarea mai activă a învăţământului pe tot parcursul vieţii şi recalificarea profesională.

– La ce noutăţi să ne aşteptăm în 2012 în privinţa programelor de studii de licenţă sau masterat? Vor apărea programe noi, vor fi desfiinţate din cele vechi?

– Nu intenţionăm să mai promovăm noi programe de studii considerând că cele existente trebuie consolidate. Vom renunţa la unele programe de studiu ierarhizate modest, se vor încheia toate programele de master din domeniul veterinar şi se vor reorganiza cele din domeniul alimentar în structura noii facultăţi TPPA. Dorim să creştem numărul de studenţi masteranzi şi la doctorat şi dorim să promovăm noi studii finalizate cu diplomă dublă sau cu doctorate în cotutela cu universităţi de prestigiu din Europa. Se vor extinde studiile veterinare în limba franceză, iar trei studii masterale vor fi integral în limba franceză şi engleză în colaborare cu universităţi din Belgia şi USA.

– Care sunt coordonatele principale pe care se vor dezvolta proiectele de cercetare ştiinţifică ale USAMV Cluj-Napoca pe termen scurt şi mediu?

– Cercetarea ştiinţifică a fost definită ca activitate obligatorie pentru toate cadrele didactice care vor fi evaluate şi în funcţie de activitatea ştiinţifică. Proiectele de cercetare vor trebui finalizate obligatoriu cu publicaţii în reviste prestigioase, având nu numai cotaţie ISI dar şi scor de influenţă. Pe lângă proiectele deja contractate de universitate prin competiţiile naţionale şi internaţionale, universitatea finanţează din resurse proprii 30 de proiecte de cercetare pentru tineri cercetători, asistenţi şi şefi de lucrări. Pe termen mediu cercetarea urmează a fi reorientată spre câteva domenii prioritare în care universitatea noastră să fie recunoscută ca lider naţional şi partener viabil pentru consorţiile internaţionale. Au fost aprobate în Senatul universitar noile centre şi laboratoare de cercetare, ele urmând să facă publice şi să se implice şi în serviciile şi consultanţa pentru partenerii privaţi sau din mediul universitar pentru creşterea contribuţiei cercetării în bugetul universităţii şi asigurarea sustenabilităţii acestei activităţi prioritare.

– Ce alte proiecte mai aveţi în viitor?

– Avem deja în derulare 19 proiecte cu fonduri europene de depăşesc 22 milioane euro. Nu îmi mai doresc decât să le putem derula în bune condiţii pe cele care le avem deja contractate şi sper ca plăţile să fie făcute la timp. Consider că deja avem foarte multe proiecte de cercetare, educaţionale şi de investiţii şi sper doar ca să le putem finaliza la timp şi cu succes. Cu echipa aflată la conducerea universităţii sunt convins că vom reuşi acest deziderat şi că ne vom putea consolida poziţia noastră în ierarhia naţională şi internaţională. Sper de asemenea să finalizez toate cele trei volume din Istoria USAMV Cluj-Napoca, la care lucrez de mai mulţi ani, şi care vor constitui contribuţia mea la aniversarea a 150 ani de la înfiinţarea universităţii.