Ecaterina Andronescu susţine că educatorii şi învăţătorii nu sunt condiţionaţi de terminarea unei facultăţi în următorii 6 ani pentru a rămâne la catedră

andronescu_2012.jpgCei care sunt educatori şi învăţători nu sunt condiţionaţi de finalizarea cursurilor unei facultăţi în următorii 6 ani pentru a-şi păstra locurile de muncă de la catedre, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu.

“Legea Educaţiei Naţionale acolo unde sunt precizate funcţiile didactice nu cuprinde funcţiile didactice de educatori şi învăţători. Ca urmare trebuia să reintroducem aceste funcţii pentru că în sistem sunt circa 40.000 de educatori şi învăţători pe care nici măcar nu aveam cum să îi mai salarizăm, aceste funcţii nemaifiind prevăzute în lege. Principalul obiectiv al acestei ordonanţe (OUG 92/2012) în această materie a fost reintroducerea funcţiilor de educatori şi învăţători ca să ne racordăm la realitatea acestui sistem. Inexistenţa acestor funcţii în lege presupune că nu aveam bază legală pentru salarizarea lor”, a explicat aceasta reglementările OUG 92/2012.

Preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului a precizat că în momentul în care Ministerul Educaţiei a cerut avizul Ministerului Justiţiei reprezentanţii acestuia au propus să fie prevăzut un termen până la care educatorii şi învăţătorii actuali pot să treacă de pe această treaptă pe treptele superioare de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar.

“În momentul în care am cerut avizul Ministerului Justiţiei acesta a propus că prevedem un termen până la care învăţătorii actuali pot să treacă de pe această treaptă de educator şi învăţător pe treptele superioare de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar, prin saltul pe care trebuie să îl facă prin studii. Pentru cei care sunt educatori şi învăţători cu Liceul Pedagogic rămân în continuare pe aceste funcţii fără niciun fel de probleme”, a spus fostul ministru al Educaţiei.

Potrivit acesteia, orice ordonanţă de urgenţă a Guvernului devine lege atunci când trece de votul Parlamentului. “Ordonanţa devine lege atunci când trece prin votul Parlamentului. În Parlament o să scoatem de tot această prevedere, nu am putut să avem o înţelegere cu Ministerul Justiţiei până nu am pus în ordonanţă acest articol”, a explicat Andronescu.

Potrivit OUG nr.92 din 18 decembrie 2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial, “educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupa, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”. AGERPRES