Prof. univ.dr. Gyorgy Bartfay a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”

bartfai_gyorgy.jpgProf.univ.dr. Gyorgy Bartfay, director adjunct al Departamentului de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Facultăţii de Medicină de la Universitatea de Ştiinţe din Szeged, Ungaria, preşedintele Fundaţiei “Egon Diczfalusy”, i-a fost conferit vineri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad.

În deschiderea festivităţii, rectorul UVVG Arad, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, a făcut o scurtă prezentare a biografiei prof. Gyorgy Bartfay şi a trecut în revistă activitatea acestuia. După studiile universitare şi doctorale urmate în cadrul Universităţii Medicale din Szeged, Ungaria, studii absolvite cu “Summa cum laudae” în anul 1969, Gyorgy Barfay şi-a început activitatea ca preparator universitar în cadrul aceleiaşi universităţi. În anul 1974, a promovat examenul naţional de specializare în Obstetrică şi Ginecologie, iar în anul 1984 a obţinut doctoratul, cu teza “Monitorizarea fătului cu ajutorul cardiotocografiei”.

Din 1974 lucrează în cadrul Departamentului de Obstetrică şi Ginecologie, avansând de la nivelul de asistent până cel de profesor universitar, în prezent fiind director-adjunct al departamentului. În anul 1976 a beneficiat de o bursă de cercetare OMS, cu durata de 15 luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, unde a lucrat sub conducerea profesorului Egon Dizfalusy, al cărui discipol se consideră şi astăzi.
În 1995 a obţinut dreptul de a conduce doctorate, iar în anul 1999 a devenit doctor al Academiei Ungare de Ştiinţe, cu teza “Schimbarea paradigmei în cardiotocografie”. Profesor universitar din anul 2000, Gyorgy Barfay, şi-a continuat activitatea atât ca medic, cât şi formator a studenţilor medicinişti de la Universitatea de Ştinţe din Szeged.

Este membru al mai multor societăţi profesionale naţionale şi internaţionale, fiind de asemenea, membru al Comitetului de Doctorat şi Abilitare a Universităţii din Pecs (2006 – 2010). În anul 2007 a fost profesor invitat al Universităţii din Novi Sad, Serbia, iar în 2008 a devenit membru onorific al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din Serbia, precum şi al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România. Intensa colaborare cu Serbia, România, Slovacia şi Austria a contribuit la inaugurarea societăţii regionale DKMT.

A contribuit la dezvoltarea colaborării dintre Universitatea de Ştiinţe din Szeged şi Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara şi Facultatea de Medicină din Oradea. A coordonat 30 de lucrări de licenţă, alte patru fiind în desfăşurare. A coordonat şase teze de doctorat, alte trei fiind în curs de pregătire. A publicat peste 170 de lucrări ştiinţifice, a fost prezent cu lucrări în congrese naţionale şi internaţionale.

“Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al UVVG reprezintă încă o recunoaştere a excepţionalei sale contribuţii la intensificarea colaborării regionale în această zonă a Europei”, a conchis prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG Arad. Laudatio a fost rostit de prof. univ. dr. Tihomor Vejnovic, de la Universitatea din Novi Sad, Serbia. AGERPRES