Prima ediție a Galei UNITER desfășurată în afara Capitalei s-a bucurat de un succes deosebit

caramitru_tudor_gheorghe.jpgMaestrul Tudor Gheorghe a primit luni seară, în cadrul celei de-a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, premiul pentru o viaţă dedicată poeziei autentice, iar Teatrului Naţional Bucureşti i-a fost conferit titlul de excelenţă pentru conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2012. La evenimentul care s-a desfăşurat până după miezul nopţii, la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, în prezenţa ministrului Culturii, Daniel Barbu, şi a prinţului Nicolae al României, au participat reprezentanţi de marcă ai lumii culturale.

În cadrul evenimentului organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, George Costin a primit, în lipsă, premiul “cel mai bun actor în rol principal”, pentru rolul Maiorul din spectacolul “Familia Tot”, la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” din Bucureşti. La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Lari Giorgescu, pentru rolurile din spectacolul “D’ale noastre”, la Teatrul Naţional Bucureşti, şi Nicu Mihoc, pentru rolul titular din spectacolul “Platonov”, la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu.

Premiul pentru “cea mai bună actriţă în rol principal” i-a revenit Imolei Kezdi, pentru rolul titular din spectacolul “Hedda Gabler”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Au mai fost nominalizate Emilia Dobrin, pentru rolul Capra din spectacolul “Capra cu trei iezi”, la Teatrul Act din Bucureşti, şi Tania Popa, pentru rolul Fata din spectacolul “Fata din curcubeu”, la Teatrul Naţional Bucureşti.

De asemenea, Teatrului Naţional Bucureşti a primit “premiul de excelenţă” pentru “conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2012”. La rândul său, actorul Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca, a primit un premiu de recunoaştere din partea British Council.

Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete i-a fost revenit lui Liviu Berehoi, de la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti. De asemenea, premiul special pentru muzică de teatru i-a revenit lui Tibor Cari, iar premiul pentru critică teatrală i-a revenit lui Octavian Saiu, categorie la care au fost nominalizate şi ieşeanca Oltiţa Cîntec şi Cristina Rusiecki.

Premiul pentru “cea mai bună piesă a anului” a fost oferit de prinţul Nicolae lui Liviu Lucaci, pentru piesa “Nostalgicii călători”.”Este o mare bucurie şi onoare să fiu aici. Nu oriunde, ci la Iaşi, oraş unde am locuit de când sunt în România. Cred că acest eveniment scoate la lumină ceea ce are mai bun. România are nevoie de valori, iar valorile au nevoie de apreciere”, a spus prinţul Nicolae.

Premiul debut i-a revenit Silviei Torok, la doi ani de când aceasta a absolvit cursurile universităţii din Cluj-Napoca de când e actriţă a Teatrului German din Timişoara, pentru personajul Iris din “Fetiţa din bolul peştelui auriu” de Morris Panych, regia Radu Afrim, la Teatrul German de Stat Timişoara. La această categorie au fost nominalizaţi Vlad Bîrzanu, pentru rolul Flaut, cârpaci de foale din spectacolul “Visul unei nopţi de vară”, la Teatrul “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Rareş Florin Stoica, pentru rolul Claudio din spectacolul “Băiatul din ultima bancă”, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Premiul pentru “cel mai bun spectacol radiofonic” i-a revenit Ilincăi Stihi pentru “Suzana”, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune. La această categorie au fost nominalizate următoarele titluri: “Cei din urmă vor fi cei din urmă” (scenariul şi regia artistică Gavriil Pinte, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune), “D’ale carnavalului” (adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Darie, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune).

Premiul pentru întreaga activitate în scenografie i-a revenit Axentei Marfa, pentru cei 40 de ani de activitate pe scena Teatrului Naţional Vasile Alecsandri Iaşi, precum şi alte scene din ţară.”Sunt recunoscătoare Domnului pentru darul cu care m-a hărăzit. Mulţumesc membrilor Senatului UNITER pentru cinstea şi onoarea acordate. Îmi cer iertare copiilor şi soţului meu. Poate i-am neglijat, poate nu le-am acordat suficient timp. Mulţumesc pentru efortul de a susţine acest for artistic, acest barometru unic în România”, a spus Axenti Marfa.

Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a fost conferit lui Helmut Sturmer, pentru “Două loturi”, la Teatrul Naţional Bucureşti, categorie la care au fost nominalizaţi Dragoş Buhagiar, pentru “Călătoriile lui Gulliver”, la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, Adrian Damian, pentru “Viaţa e vis”, la Teatrul Naţional din Timişoara.

Premiul “cel mai bun actor în rol secundar” i-a fost acordat lui András Hatházi, pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul “Hedda Gabler”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. La această categorie au mai fost nominalizaţi şi Marius Manole, pentru rolul Povestitorul din spectacolul “Două loturi”, la Teatrul Naţional Bucureşti, Bányai Kelemen Barna, pentru rolul Florin din spectacolul “Beznă de mină”, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş – Compania “Tompa Miklós”.

La categoria “cea mai bună actriţă în rol secundar” premiul i-a fost conferit artistei Eniko Gyorgyjakab, pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul “Hedda Gabler”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Au mai fost nominalizate Ofelia Popii, pentru rolul Sofia Egorovna din spectacolul “Platonov”, la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, şi Olga Torok, pentru rolul Sylvia din spectacolul “Fetiţa din bolul peştelui auriu”, la Teatrul German de Stat din Timişoara.

Premiul pentru “întreaga activitate – actor” i-a fost acordat actorului de teatru, dramă şi comedie – Matei Alexandru. La această categorie au mai fost nominalizaţi Ion Abrudan, Tibor Ács, Petru Ciubotaru, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Damian Crâşmaru, József Czintos, Constantin Dinulescu, Grig Dristaru, Ovidiu Ghiniţă, Tudor Gheorghe, Cristian Irimia, Vladimir Jurăscu, Nemes Levente, Bujor Macrin, Vasile Menzel, Alexandru Mereuţă, George Mihăiţă, Damian Oancea, Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Dumitru Rucăreanu, Tiberiu Simionescu, Traian Stănescu, Anton Tauf, Sergiu Tudose, Eugen Ţugulea, Valentin Uritescu, Răzvan Vasilescu, Dionisie Vitcu.

Leni Pinţea-Homeag a primit premiul pentru “întreaga activitate – actriţă”. La aceeaşi categorie au mai fost propuse Mihaela Arsenescu Werner, Adela Mărculescu, Anda Caropol, Camelia Zorlescu, Cornelia Gheorghiu, Csíky Ibolya, Florina Cercel, Iarina Demian, Ileana Iurciuc, Ioana Bulcă, Ioana Crăciunescu, Irene Flamann, Klara Sebok, Leonie Waldman Eliad, Liliana Lupan, Ágnes Lőrincz, Mariana Neagu, Mariana Vasile, Monica Ghiuţă, Nina Udrescu, Paula Sorescu-Lucian, Rodica Mandache, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Stela Popescu, Suzana Macovei, Violeta Popescu, Virginia Itta Marcu.

Premiul de excelenţă în regie i-a adus lui Alexandru Dabija premiul UNITER pentru regia spectacolului “Două loturi”, la Teatrul Naţional Bucureşti. La aceeaşi categorie au fost nominalizaţi Silviu Purcărete pentru regia spectacolului “Călătoriile lui Gulliver”, la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, şi Radu Afrim pentru regia spectacolului “Năpasta”, de la Teatrul Naţional Bucureşti.

Premiul de excelenţă pentru un regizor i-a revenit lui Alexandru Colpacci, categorie la care au mai fost propuşi Petre Bokor, Victor Ioan Frunză, Claudiu Goga, Alexander Hausvater, Gheorghe Jora, Horaţiu Mălăele, Cristian Pepino, Jozsef Szabo.”Călătoriile lui Gulliver”, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, a primit premiul pentru “cel mai bun spectacol” din 2012. La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate piesele “D’ale noastre” de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Naţional Bucureşti, şi “Platonov” de Cehov, la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu. AGERPRES