Prof. Univ. Dr. Benone Pușcă a lansat o nouă carte despre povestea împlinirii unui destin: Universitatea “Danubius”

pusca_carte.jpgAșa cum a devenit o obișnuință, în ultima joi din lună, la Universitatea “Danubius” a avut loc Salonul Academic Cultural Danubius. Coordonator al “actului de comunicare” de pe 31 martie, Conf. Gheorghe Lateș, a deschis evenimentul lansării unei noi trainice zidiri prin cuvânt, unui arc de boltă care vină să spună adevăruri esențiale despre cum se poate edifica un destin, cartea Reflecții și împliniri, al cărei autor este Președintele – fondator al Universității “Danubius”, Prof. univ. dr. Benone Pușcă: “Volumul ‘Reflecții și împliniri’ este o istorie sub semnul împlinirii unui destin pus în faptă. Este o poveste care spune, de fapt, ceea ce ați lăsat în urmă. Povestea Universității Danubius, care s-a născut dintr-o insatisfacție din tinerețe ca, la final de carieră publică să se dedice unei instituții care s-a născut ex nihilo. Ați marcat istoria Galațiului prin această universitate, transformând marginea acestui oraș într-un centru spiritual”.

Invitat să relateze povestea cărții, Prof. univ. dr. Benone Pușcă a subliniat: “Povestea cărții este povestea înființării Universității. Întotdeauna, în viață, am avut de înfruntat diverse obstacole. În perioada comunistă am avut mari probleme deoarece proveneam din categoria socială a chiaburilor. A fost o viață extrem de grea dar am sperat că, într-o zi, se va întâmpla ceva în viața mea. Aici, la Universitatea Danubius, am investit în mod special în oameni cărora vreau, și pe această cale, să le mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru această universitate”.

Despre povestea inițiativei de a construi această instituție de învățământ superior, într-o perioadă total neoportună, într-o Românie nepregătită pentru învățământul privat de calitate, a relatat Rectorul Universității “Danubius”, Conf. univ. dr. Andy Pușcă, martor al evenimentelor relatate în carte: “Tatăl meu a evocat în această carte și în diversele ocazii în care a vorbit, faptul că am fost implicat în construcția acestei universități, nu neapărat în construcția fizică a acesteia ci, mai ales în construcția spiritului danubian. În 1990 a început în România această explozie a inițiativei private, tatăl meu alegând să construiască în educație, ceea ce este extrem de greu. Investiția în educație a dat roade! Este un lucru minunat!” De asemenea, în încheierea intervenției, domnul Rector a subliniat: Toți cei care au pășit pragul visului nostru, au rămas în inima Danubius. Studenți, absolvenți, profesori, toți sunt parte din viața zilnică a universității și așa vor rămâne! Noi inspirăm oamenii!”

Postfațatorul cărții, Prof. univ. dr. Constantin Frosin, omul care a citit-o în detaliu, cu migală, a intervenit în cadrul acestui eveniment de cultură, adresând auditoriului opinia sa referitoare la carte, pornind chiar de la titlu cărții: Reflecții, mă duce cu gândul la un pahar de cristal, cu cele două jumătăți, plină și goală iar Împliniri mă duce cu gândul la întru plinire! “Este o carte care ne aduce aminte de unde am plecat. Este o carte de vizită a Galațiului, oraș poreclit oraș muncitoresc, care a devenit oraș universitar datorită acestei universități”.

Un alt martor al gândurilor și scrierii acestei cărți, Conf. univ. dr. Coriolan Păunescu, a luat cuvântul, descriind “Reflecții și împliniri” ca fiind o carte care vorbește despre o viață, despre un vis, despre o patimă. Este o cronică de viață. Apreciind umanismul și implicarea deosebită în viața comunității gălățene a autorului cărții (judecător și înalt funcționar public), Conf. univ. dr. Coriolan Păunescu a subliniat: “Domnul Benone Pușcă este ca o fântână în care te uiți și nu vezi nimic și, totuși, vine așa, câteodată, apa care aduce ceea ce este mai bun din adâncuri. Este un om care pare că nu ostenește niciodată. În această etapă a devenirii sale, domnul Benone Pușcă se îndreaptă către opera de bază: Universitatea Danubius”.