Sindicaliştii de la USLIP Iaşi sunt mulţumiţi de creşterea cu 15% a salariilor din educaţie

Liderii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi sunt mulţumiţi de decizia adoptată de comisiile reunite de muncă şi buget din Camera Deputaţilor, care au fost de acord cu amendamentul propus de către federaţiile sindicale din învăţământ şi care vizează creşterea cu 15% a salariilor din educaţie.

Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat că, deşi procentual majorarea poate părea relativ mare, este în termeni efectivi modestă. “Salariile din învăţământul românesc sunt cele mai mici din sectorul bugetar al României, iar la nivelul UE ne aflăm pe penultimul loc. Veniturile personalului nedidactic sunt plafonate în acest moment între 950 – 1.000 lei, debutanţii cu studii superioare primesc un salariu de aproximativ 1.100 lei, cadrele didactice cu gradul II au salariile de aproximativ 1.300 lei în timp ce un profesor cu gradul didactic I şi 10 ani vechime în învăţământ are un salariu de aproximativ 1.500 lei. Este foarte simplu de calculat ce reprezintă 15% la aceste sume nete. Atragem atenţia Guvernului României şi partidulelor care nu susţin această majorare că o ţară care nu are educaţie nu are viitor”, a declarat Laviniu Lăcustă.
Totodată, el a reamintit că în octombrie 2008 a fost votată în Parlament legea 221, care viza o majorare salarială de 34% şi care nu a fost pusă în aplicare niciodată în ciuda verdictelor Curţii Constituţionale şi a hotărârilor judecătoreşti câştigate de către sindicate.

“Făcând o comparaţie cu ţări ca Grecia, Polonia, Ungaria, care au un PIB/capita apropiat de al României constatăm diferenţe de tratament şocante în privinţa politicilor salariale. Astfel, în Grecia, salariul unui debutant este de aproximativ 800 euro pe lună, în Ungaria 600 euro pe lună, în Polonia 450 euro pe lună, în timp ce în România aşa cum arătam, este de aproximativ 250 euro pe lună, iar media veniturilor din învăţământul românesc preuniversitar este de 350 euro pe lună. Prin urmare, solicităm domnilor deputaţi, indiferent de partidul din care provin, să aprobe Proiectul de lege care vizează majorarea cu 15% a salariilor din învăţământ şi care reprezintă un mic pas spre îmbunătăţirea situaţiei materiale a angajaţilor din şcoala românească”, a mai spus Laviniu Lăcustă.

Liderul sindical a adăugat că are convingerea că şeful statului poate impune respectarea legii în ceea ce priveşte acordarea a 6% din PIB învăţământului. “Ne adresăm şi Preşedintelui României, domnul profesor Klaus Werner Iohannis pentru a susţine acest proiect şi a-l promulga în situaţia în care va trece de Camera Deputaţilor. Avem convingerea că tot Preşedintele României poate impune respectarea legii în ceea ce priveşte acordarea a 6 la sută din PIB învăţământului românesc, în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale, prevedere care din 2012 până în prezent nu a fost pusă niciodată în aplicare”, a mai spus Laviniu Lăcustă. AGERPRES