MENCŞ şi MDRAP vor face o inventariere a clădirilor şcolilor

scoala.jpgMinisterul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale vor face o inventariere a tuturor clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ pentru a vedea de ce tip de intervenţie are nevoie fiecare dintre acestea pentru a obţine avizul de la ISU, dar şi cele sanitare.

“Este vorba despre realizarea unei liste în care sunt trecute toate clădirile şcolare şi fiecare de ce tip de intervenţie are nevoie pentru a primi avizele de la ISU şi de la autorităţile sanitare. Este vorba despre un fel de recensământ al structurilor clădirilor care sunt în momentul de faţă folosite pentru şcoli în România. Noi nu avem încă o situaţie foarte precisă. Vrem să ştim câte sunt. Autoritatea principală care le are în grijă este autoritatea locală – primăria. Ministerul s-a implicat aici cu logistica pe care o are şi, împreună cu Ministerul Dezvoltării, facem această listă completă”, a explicat ministrul Mircea Dumitru, cu prilejul unei dezbateri organizate luni la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ioan Mincu”.

Potrivit acestuia, în România, în prezent, sunt câteva zeci de mii de clădiri în care îşi desfăşoară activitatea unităţi şcolare, însă unele dintre acestea nu se află la un nivel tehnic care să asigure confortul şi siguranţa elevilor. “Ceea ce vedem este că în ultima vreme sunt propuse foarte multe proiecte, programe, foarte multe elemente inovative în domeniul didacticii şi pedagogiei, în condiţiile în care genul de clădire în care funcţionează şcoala de multe ori, dacă ne referim mai ales la zona rurală sau la zona oraşelor mici, este un gen de sfârşit de secol al XIX-lea sau început de secol XX”, a spus ministrul.

Totodată, secretarul de stat în MENCŞ Gheorghe Pătraşcu a afirmat că 15 şcoli vor fi reabilitate printr-un proiect pilot. Proiectul prevede elaborarea documentaţiei de avizare şi autorizare a 15 şcoli din mediul rural, cu deficit grav de spaţiu de predare, sanitar sau anexe. AGERPRES