Guvernul contestă la Curtea Constituțională ordonanța de urgență care prevede mărirea salariilor din Educație și Sănătate

ciolos_guvern.jpgPremierul Dacian Cioloș a anunțat că Guvernul este nevoit să ceară un control de constituționalitate în cazul legii prin care se modifică prevederile OUG 20/2016. “Suntem nevoiți să cerem un control de constituționalitate a acestei legi care a fost adoptată și vreau să fiu foarte clar: această solicitare de control de constituționalitate vizează doar legea care modifică ordonanța de urgență și nu ordonanța de urgență ca atare. Deci ceea ce s-a decis prin ordonanță de urgență, indiferent de ce decide Curtea Constituțională, rămâne aplicabil în continuare”, a precizat Cioloș, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a afirmat că, după o analiză “la rece” a votului dat de Parlament, se întreabă dacă cei care au votat modificările la Ordonanța 20 chiar doresc aplicarea acestora. “Prima întrebare pe care mi-o pun este dacă PSD și cei care au votat această lege chiar doresc majorările salariale pe care le-au votat. (…) Constatăm că sunt mai multe încălcări ale legislației și ale Constituției pe care nu e posibil să nu le fi conștientizat în momentul respectiv. Nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă a amendamentelor care au fost propuse. Guvernul a solicitat în mai multe rânduri detalii – după cum ați urmărit și dialogul între secretarul de stat de la Ministerul Muncii și unii membri ai comisiei parlamentare. (…) Se discutau și se votau amendamente care încă nici măcar nu erau formulate clar, pe când procedura și legislația spun foarte clar că e nevoie de un punct de vedere al Guvernului. (…) Guvernul ar fi putut avea posibilitatea să dea niște calcule precise legate de impact”, a explicat Cioloș.

El a adăugat că “nu se poate ca parlamentarii să nu fi știut de existența Legii responsabilității fiscal-bugetare” potrivit căreia cu 6 luni înainte de alegeri parlamentare “nu se mai adoptă acte normative care vizează măriri de salarii”. “Dacă s-ar fi dorit într-adevăr ca această lege adoptată să fie constituțională și să fie aplicabilă, s-ar fi respectat principiul bicameralismului care spune că o lege ce este modificată fundamental față de formula adoptată de cealaltă cameră este întoarsă la camera inițială pentru a fi discutate și votate amendamentele”, a subliniat prim-ministrul, precizând totodată că este treaba Parlamentului să decidă în ceea ce privește aspectele legate de cvorum.

Pe de altă parte, modificările aduse OUG 20 adâncesc inechitățile salariale pe care Guvernul a încercat să le corecteze, a mai spus premierul Dacian Cioloș. “Așa cum a fost modificată această ordonanță de urgență, ea recreează sau, în unele cazuri, adâncește inechitățile salariale pe care noi am încercat să le corectăm. Deci am încercat să reparăm un lucru și acum o luăm de la capăt și în anii următori vor trebui din nou reluate aceste discuții, despre cum reparăm inechități în Sănătate, în Educație și în celelalte domenii”, a afirmat Cioloș.

Potrivit prim-ministrului, impactul bugetar al OUG 20 este de 4,8 miliarde lei. “Am văzut poziții ale domnului Dragnea care spunea ‘Păi au bani ăștia pentru că n-au cheltuit banii alocați pentru investiții’. Încă nu știm cât o să ne rămână din banii alocați pentru investiții, pentru că abia acum, la sfârșitul anului, vin facturile care vor fi plătite. Dar dincolo de asta, aceste decizii au un impact recurent, în fiecare an (…), nu e vorba de economii pe care le faci într-un an. E vorba că trebuie să asiguri în planificarea bugetară, în fiecare an, această creștere a masei salariale, (…) asta presupunând că vei avea colectări la buget. Dar această creștere a masei salariale decisă acum, fără să știm cum vor evolua lucrurile în anii următori, reduce foarte mult marja de manevră pentru alte politici, la fel de importante în Educație, în Sănătate, pentru că și medicii se plâng de infrastructura din Sănătate, și profesorii se plâng și părinții elevilor – de condițiile de educație. Deci toate aceste lucruri trebuie avute în vedere în perioada următoare”, a mai afirmat Cioloș. AGERPRES