Ministerul Educaţiei propune descentralizarea procedurilor de recunoaştere a diplomelor sau titlurilor academice obţinute în străinătate

ministerul educatiei.jpgMinisterul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) a supus consultării publice trei proiecte de metodologii privind recunoaşterea automată de către universităţile acreditate din România a diplomelor de doctor, funcţiilor didactice şi calităţii de conducător de doctorat obţinute în străinătate.
Potrivit unui comunicat de presă al MENCS, în baza metodologiilor unitare stabilite de Ministerul Educaţiei şi Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED), instituţiile de învăţământ superior aprobă, prin metodologii proprii, criteriile de recunoaştere pentru fiecare domeniu în parte. În prezent, aceste proceduri sunt asigurate de MENCS şi CNRED.

“Recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional (obţinute în străinătate) de către instituţiile acreditate de învăţământ superior sau unităţile şi instituţiile de drept public şi drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare se realizează în vederea înscrierii în programele postuniversitare, obţinerii abilitării sau ocupării unei funcţii didactice/de cercetare în aceste instituţii de învăţământ/cercetare”, precizează sursa citată.

Proiectele elaborate de CNRED pot fi îmbunătăţite pe baza propunerilor şi sugestiilor ce pot fi trimise la adresa de email dezbateripublice@edu.gov.ro în perioada 10-21 noiembrie. AGERPRES