Ministerul Educaţiei a primit zeci de sesizări privind evaluarea candidaţilor la concursurile de conducere a şcolilor şi liceelor tulcene

Ministerul Educaţiei Naţionale a primit zeci de memorii privind modul de evaluare a candidaţilor la concursurile pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi le recomandă cadrelor didactice nemulţumite să se adreseze instanţelor de judecată.

“Nemulţumirile exprimate de candidaţi adresate inspectoratelor şcolare sau ministerului au făcut referire în principal la modalitatea în care au fost evaluaţi de către reprezentanţii autorităţilor publice locale, modalitate care a fost, potrivit plângerilor, fie abuzivă, fie tendenţioasă. Au fost însă şi situaţii în care reprezentanţii unităţilor de învăţământ au punctat în defavoarea candidatului într-un mod tendenţios, reprezentantul inspectoratului acordând nota 9, ceilalţi membri ai comisiei 8 sau 7, iar cei ai şcolii, nota 3. Diferenţa dintre note este mare”, a declarat, în timpul unei conferinţe de presă organizată la Tulcea, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Monica Cristina Anisie.

Numărul sesizărilor primite din partea candidaţilor la concursurile organizate în ţară pentru ocuparea posturilor de conducere a unităţilor de învăţământ preuniversitar este de ordinul zecilor, potrivit sursei. “Mesajul pe care vreau să-l transmit colegilor candidaţi este că trebuie să se adreseze organelor abilitate pentru a se face dreptate”, a mai spus Anisie.

Ca urmare a situaţiilor constatate în timpul concursurilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a anunţat că zilele acestea se va lansa în dezbatere în publică un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea punctuală a Legii Educaţiei naţionale 1/2011. “Modificarea pe care am prevăzut-o în lege este că acest concurs se va organiza la nivel naţional de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare. Nu am mai pus în lege cine va face parte din comisia de concurs, lăsând la latitudinea organizatorilor, prin legislaţia secundară, să se precizeze cine va face parte din această comisie de concurs”, a precizat secretarul de stat Anisie.

O altă modificare punctuală a Legii Educaţiei naţionale va viza definitivatul, cadrele didactice care la ultimele trei examene nu au obţinut nota de trecere urmând să mai aibă dreptul la alte trei examene contra-cost. “Venim cu o măsură în sprijinul colegilor noştri şi trebuie să precizez faptul că şi sindicatele au susţinut această viziune a ministerului”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.

De asemenea, actul normativ prin care se va modifica Legea Educaţiei naţionale va viza şi modul în care elevii din ciclul gimnazial şi liceal vor da Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, astfel încât programa şcolară să fie corelată cu evaluarea competenţelor dobândite.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au participat, la Tulcea, la o întâlnire cu inspectorii generali din ţară pe tema problemelor cu care se confruntă învăţământul preuniversitar din România. Pe agenda reuniunii au figurat şi discuţii pe tema modului de acordare a gradaţiilor de merit pentru profesori şi pe tema obţinerii avizelor sanitare şi de siguranţă în caz de incendiu pentru unităţile de învăţământ. AGERPRES