Chirurgul Victor Costache, profesor la Facultatea de Medicină din Sibiu, a afirmat că 85 % din rezidenţii de chirurgie cardiovasculară din România renunţă după primul an şi se reorientează spre alte specializări, din cauză că nu au posibilitatea să înveţe şi de la medicii din spitalele şi clinicile private din ţară.

“E un subiect care doare. Am foarte multe exemple de medici rezidenţi deosebit de capabili. Rata de abandon în chirurgia intervenţională a rezidenţilor după anul I este în momentul de faţă, în România anului 2018, este de 85 %. Deci din 100 de rezidenţi de chirurgie cardiovasculară, 85 vor abandona, deoarece sprijină pereţii în aşa-numitele centre mari şi îşi dau seama după primul an că îşi ratează viitorul şi fac altceva. Pentru aceasta este această iniţiativă, pentru care am luptat de ani de zile, pentru rezidenţii noştri, cât şi pentru toţi rezidenţii din ţară. Paradoxal, în Franţa am avut rezidenţi români. Deci, legea din România este aberantă. Primeam rezidenţi din România care puteau fi formaţi fără nicio problemă, într-un spital sau chiar într-o clinică privată din Franţa sau din Germania, lucru care nu mai era valabil în România. Acelaşi rezident nu putea să facă lucrul acesta într-un spital privat. Această aberaţie, sper să mai facem nişte memorii, să trecem peste încă o aberaţie a sistemului sanitar şi educaţional din România”, a spus dr. Victor Costache.

Facultatea de Medicină din Sibiu îşi doreşte o colaborare pentru pregătirea rezidenţilor şi în spitalul privat din oraş. În acest sens există o solicitare a mai multor Facultăţi de Medicină din ţară, adresată Ministerului Sănătăţii, ca din 2019 rezidenţii să poată fi pregătiţi şi în clinicile private româneşti.

“Acest demers este făcut la nivel naţional. Am aflat şi eu la întâlnirea decanilor de Medicină, a facultăţilor de Medicină din ţară, care a avut loc în 7 decembrie. Este definitivată din câte am înţeles, de Ministerul Sănătăţii, metodologia pentru ca pregătirea rezidenţilor să se poată face şi în clinicile private pe baza unui acord între universităţi şi aceste clinici de mică sau de mare capacitate. (…) Probabil din 2019, odată cu repartiţia în rezidenţiat, să dea drumul şi la aceste (acorduri între universităţi şi clinici private n.r.)”, a explicat decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu, Gabriela Boţa.