Aplicațiile precum Snapchat și Instagram, care utilizează filtre de editare a chipului, schimbă modul în care oamenii își percep propriul aspect fizic. Un studiu publicat în JAMA prezintă un nou fenomen care a luat avânt în ultimii ani – „dismorfia Snapchat”, prin care filtrele de editare sunt incriminate de distorsionarea realității prin alterarea percepției utilizatorilor asupra propriului aspect. Astfel, tot mai mulți oameni apelează la chirurgia plastică pentru a arăta precum în pozele editate.

Aplicațiile care utilizează filtre modifică trăsăturile feței, în general prin netezirea tenului, mărirea ochilor și a buzelor. Astfel, pozele editate ating un anumit nivel de „perfecțiune” care înainte era observat doar în revistele de modă. Conform cercetătorilor și chirurgilor plasticieni, pacienții nu mai oferă drept exemplu poze cu celebrități, ci propriile poze editate pentru a ilustra idealul lor de perfecțiune.

„Este o mare problemă atunci când oamenii pierd noțiunea asupra cum arată în realitate. Din păcate, nu se discută suficient despre acest fenomen. În ziua de astăzi nu mai este suficient să te compari cu imaginile perfecte ale modelelor, dar acum există și o comparație zilnică a propriei persoane cu imaginea falsă prezentată pe rețelele de socializare. Este încă un mod de a te simți insuficient de bun în fiecare zi”, a declarat Renee Engeln, profesor de psihologie la Universitatea Northwestern, autor al cărții „Beauty Sick: How the Cultural Obsession with Appearance Hurts Girls and Women”.

Cititiți articolul integral pe raportuldegarda.ro