Medici din întreaga ţară au participat la Congresul Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă – ediţia aVI-a, precum şi la conferinţa anuală a Societăţii de Retină, evenimente care s-a desfăşurat în staţiunea Eforie Nord.

Prezentări despre cataractă, retină, chirurgia refractivă au fost făcute de specialişti în domeniu, printre care preşedintele Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, prof. dr. Călin Tătaru; asistent universitar – catedră de Oftalmologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti, şef al Secţiei de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Prof. Dr. Agrippa Ionescu’ şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Retină, dr. Horia Stanca.

Medicii oftalmologi au participat şi la Digital Experience – testarea VR-ului (structură ochi, bloc operator) Wetlab (operaţii de cataractă pe ochi artificial), potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Afecţiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalenţa crescând odată cu vârsta, ea fiind principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri).  Circa 70% dintre românii de peste 60 de ani nu merg la control oftalmologic o dată pe an, aşa cum recomandă medicii. Anual, în ţară se fac aproximativ 94.000 de operaţii de cataractă, dintre care aproape 50.000 în clinicile private.  În Uniunea Europeană sunt realizate, în fiecare an, 4,2 milioane de operaţii de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenţie chirurgicală.