Ultima generație de tehnologie robotică dedicată intervențiilor neurochirurgicale, microscopul operator a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Considerat ca fiind microscopul cu cele mai multe funcționalități, reunind 100 de inovații, a fost de mare ajutor medicilor specialiști neurochirurgi Andrei Farcaș Rotariu și Florin Leat, care au operat deja cu ajutorul său.

Investiția de 1.500.000 lei (315.000 euro) duce Spitalul Județean de Urgență Bistrița într-o nouă eră a vizualizării și preciziei microchirurgicale.

Medicul Andrei Farcaș Rotariu explică: ”Am operat o hernie de disc, dar acest echipament ultraperformant îl vom utiliza într-o gamă largă de patologii neurochirurgicale, cum ar fi tumori intracerebrale, leziuni la nivelul măduvei spinării, malformații ale sistemului nervos, etc. Sistemul îmbină modul de vizualizare optică tradițională cu vizualizarea digitală hibridă, fiind alcătuit dintr-un microscop central, cu două puncte de observație și două ecrane, unul dintre ele cu imagine 3D. Mai mult, are capacitatea de a memora anumite poziționări și de a reveni la ele, ajutând în intervenția chirurgicală. Dispune de un instrument special pentru inspecții micro–ZEISS QEVO, care prin opțiunea de vedere „după colț”, ajută neurochirurgul să depășească limitările câmpului vizual liniar al microscopului chirurgical obișnuit, astfel încât să descopere zonele neexplorate din spatele țesuturilor și să elimine unghiurile moarte. Un alt avantaj este dat de modulul de fluorescență cu ajutorul căruia medicul poate vizualiza vasele de sânge cu dimensiuni sub un milimetru și poate analiza dinamica fluxului sangvin în timp real. Ne-am dorit foarte mult acest sistem minim-invaziv și ultra-performant, deoarece împreună cu neuronavigația, ecograful, aspiratorul ultrasonic, C-arm 3D, high speed drill-ul, Secția de Neurochirurgie a spitalului este completă și pregătită pentru intervenții, de la cele mai simplu până la cele mai dificile”.