Datorită facilităţilor tehnice ale aparatelor de diagnostic, experienţei şi performanţei colectivului de medici şi asistenţi medicali din cadrul Serviciului de Radiodiagnostic şi Imagistică Medicală, se pot diagnostica afectiuni traumatice, vasculare, degenerative, tumorale cranio-cerebrale şi ale coloanei vertebrale, specifice profilului spitalului, dar şi afecţiuni asociate la nivel toraco-abdominal şi articular.

 

Sistem complet de anestezie, ventilație și monitorizare

Acest dispozitiv medical este utilizat în sala de operație de către personalul medical specializat în anestezie și terapie intensivă, fiind necesar pentru anestezia, ventilația și monitorizarea pacientului intraoperator. Este un aparat de ultimă generație, cu posibilitatea monitorizării tuturor parametrilor biologici necesari pentru asigurarea stării de sănătate a pacientului. Este unul din cele mai importante aparate din sala operatorie, fiind indispensabil la toate intervențiile chirurgicale.

StealthStation S7 Neuronavigație

Acest dispozitiv medical se utilizează pentru neuronavigație, este unul dintre cele mai performate aparate de acest gen din lume, fiind rezultatul implementarii tehnologiilor de ultima generație în medicină. Este unic pe zona Moldovei și este folosit în intervențiile chirurgicale care necesită cel mai mare nivel de acuratețe, fiind în același timp valorificat și pentru alte intervenții.

Neuronavigaţia intraoperatorie în intervenţiile chirurgicale este recunoscută mondial ca având un impact semnificativ asupra procedurilor de abordare a cazurilor specifice, oferind neurochirurgului un avantaj în comparaţie cu procedurile operaţionale clasice.

Neuronavigaţia constă în aplicarea tehnicilor de calcul avansate în neurochirurgie, combinând cele mai bune practici şi metode din neurochirurgia clasică cu tehnologie de ultimă generaţie, oferind neurochirurgului libertatea investigării pacientului intraoperator, prin intermediul aplicaţiilor software fiind posibilă vizualizarea regiunii de interes intracraniene în 3D, oferind posibilitatea alegerii traiectoriei şi locaţiei optime minimal invazive de abordare.

Se poate remarca eficacitatea pe care o au noile dispozitive medicale pentru neuronavigaţie în asistarea neurochirurgului la alegerea optimă a planului operator, analiza în timp real a anatomiei pacientului, determinării locaţiei exacte a leziunii de interes, cât şi posibilitatea de a avea un control adiţional asupra regiunii abordată prin folosirea oricărui instrument chirurgical la alegere ca un senzor specializat de localizare.

Efectuarea intervenţiilor microchirurgicale de biopsie a leziunilor cu dimensiune redusă (< 10 mm) este un argument forte în favoarea utilizării tehnologiilor avansate de neuronavigaţie pentru obţinerea celor mai înnalte nivele de acurateţe şi o lezare minimală a ţesutului cerebral.

Localizarea exactă a poziţiei intracraniene după abordare, în relaţie cu planificarea iniţială, se concretizează prin utilizarea de tehnici imagistice intraoperatorii, urmate de fuziunea acestora cu modelele 3D preoperatorii şi analiza lor în timp real.

Aplicabilitatea neuronavigaţiei intraoperatorii în intervenţiile neurochirurgicale scade semnificativ riscul la care este expus pacientul şi acordă neurochirurgului o măsură adiţională de siguranţă, rezultând în maximizarea indicilor de performanţă a intervenţiilor.

Endoscop

Sistemul de endoscopie este folosit în intervenții chirurgicale minim invazive, fiind utilizat de către medicii chirurgi din cadrul spitalului în majoritatea operațiilor, oferind posibilitatea unei abordări de mare acuratețe. Intervențiile endoscopice au un mare avantaj față de cele clasice, fiind necesare incizii minimale, oferind posibilitatea abordării unor cazuri dificile și obținerea celor mai bune rezultate.

IRM Aperto Hitachi

Imagistica prin rezonanţă magnetică este o tehnică de examinare a corpului uman, ce se realizează prin expunerea pacientului la un câmp magnetic de intensitate mare şi aplicarea unor impulsuri de radiofrecvenţă. Spre deosebire de CT, IRM este o explorare neiradiantă, putând fi efectuată şi de către femeile însarcinate în trimestrul II şi III.

 

Aparatul din cadrul Laboratorului de Radiodiagnostic şi Imagistică Medicală este fabricat de firma Hitachi, model Aperto, având intensitatea câmpului magnetic de 0.4 T (Tesla). Avantajul acestui aparat, constă în faptul că acest model este „open”, ceea ce permite efectuarea explorării şi a pacienţilor care suferă de claustrofobie.

 

Angiograf SIEMENS Axiom Artis dFA

Angiografia este o metodă de investigare a întregului sistem vascular, utilizând razele X şi puncţia directă arterială. Introducerea unei substanţe de contrast la nivelul sistemului arterial sau venos poate decela o patologie malformativă, anevrismală sau stenoze determinate de plăci ateromatoase. Totodată această metodă poate fi utilizată în tratarea (nechirurgicală) prin embolizare sau endoprotezare cu stenturi a patologiei mai sus menţionate.

 

CT Toshiba Aquilion şi Philips Aura

Tomografia computerizată utilizează un fascicul îngust de radiaţie X, cu ajutorul căruia se obţine imaginea zonei de interes scanate. Deşi gradul de iradiere este mai mare decât în cazul unei radiografii simple, volumul şi calitatea informaţiilor obţinute este net superior unei examinări radiografice simple.

Avantajul computerului tomograf Toshiba Aquilion constă în faptul că examinarea se face într-un timp foarte scurt cu o iradiere redusă aproape la jumătate.

 

 

Sală de opretaţie modernă

Sală de operaţie modernă de neurochirurgie, dotată cu aparat de anestezie de ultimă generaţie, masă de operaţie funcţională, sistem de iluminare performant, consolă gaze şi fluide, microscop operator ultraperformant, ecograf intraoperator.

 

Radiologie mobilă

Aparate de radiologie mobile pentru sălile de operaţii (C-ARM) cu ajutorul cărora se efectuează reperajul intraoperator şi controlul inserţiei şuruburilor pediculare în intervenţiile chirugicale pe coloana vertebrală.

Sistem de ablaţie

Chirurgie spinală minim invazivă – sistem de ablaţie endoscopică a discului intervertebral.

Sistem de ablaţie cu ajutorul ultrasunetelor, a tumorilor cerebrale şi spinale (CUSA).

 

Microscoape intraoperatorii

Microscoape intraoperatorii ultramoderne, de ultimă generaţie, ce utilizează 5- ALA şi fluoresceina pentru vizualizarea perfectă a leziunilor tumorale intracerebrale în vederea rezecţiei totale. De asemenea, microscopul este utilizat pentru intrevenţiile chirurgicale spinale (hernie de disc, tumori medulare etc.). 

Instrumente de accesibilitate