Un robot unic in tara este detinut de Spitalul de Neurochirurgie din Iasi. Cu o acuratete de aproape suta la suta, pacientul nu sufera taieturi mari, iar timpul de recuperare este redus. Aparatul este folosit in clinici precum cele din Viena si reduce la zero eroarea umana in cazul unor operatii extrem de dificile pe creier sau la coloana.

Actioneaza ca un chirurg, insa precizia este mult mai mare. Totul digitalizat, iar operatiile se fac initial pe baza soft-urilor  pe care le are robotul.  Se fixeaza traiectoria, nivelul, unghiul surubului, apoi robotul preia datele si ghideaza chirurgul in locul unde este setat sa faca sectionarea.

Pacientul este asezat pe masa aceasta , cu fata in jos, deci cu spatele catre noi. Robotul este deja atasat aici de masa. Acesta este bratul activ, practic aceasta este robotizarea, bratul robotic al acestei masini.

Robotul are doua componente, una dintre acestea fiind un brat care se ataseaza in sala de operatie si o consola de comanda. Pacientii de la Spitlul de Neurochirurgie din Iasi sunt salvati cu cel mai performant aparat medical din tara. Robotul poate fi folosit nu numai in ceea ce inseamna patologie traumatic tumorala, cat si in diformitati ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii.

Asistent. Univ. dr. Bogdan Costachescu- medic primar neurochirurg, Spitalul clinic de Urgenta“Prof. Dr. Nicolae Oblu“ Iasi: Cu acest tip de tehnologie rata complicatiilor scade foarte, foarte mult, pana sub 1%. Scopul acestor tehnologii in chirurgia spiala este siguranta, acuratete, reducerea complicatiilor si reducerea dozei de iradiere. 

Pana in prezent, 14 pacienti au trecut prin operatii cu aparatul smart, iar patologiile au fost doua tipuri majore. Cei mai multi au avut fractura de coloanaIn plus, daca ne gandim ca este un robot care lucreaza cat toti chirurgii, ei bine nu este asa. Pentru ca operatia sa decurga asa cum trebuie, aparatul trebuie ghidat de o echipa intreaga de medici si bioingineri.

Dr. Lucian Eva- manager Spitalul de Neurogirugie “Prof. dr. Nicolae Oblu“ Iasi: Ele sunt sisteme inteligente, vorbim  inteligenta artificială. Ele comunică între ele, astfel încat,  imaginile preluate, pot fi procesate de consola sistemului robotizat Mazor X si  de toate aceste lucruri faciliteaza  extrem de mult de actul operator și cel mai important confortul și recuperarea pacienților. Nu curge sange, intervenții chirurgicale de scurtă durată de adevărat planningul durează mult mai mult,  durează mai mult sa programezi operatia decat sa o executi. Presupune  muncă în echipă, inafara de neurochirurg, in sala exista bioingineri, care participa si ei la actul operator.

Robotul costă 1,2 milioane de euro și este a treia generatie de roboti Mazor X. Reprezentantii spun ca  este primul din generatia a treia achizitionat intr-un spital în lume. Mai exista unul la Lausanne, care este de generatia a doua si inca 142 de unitati in toata lumea din prima generatie. De asemenea, managerul spitalului de Neurochirurgie spune ca ar vrea sa robotizeze mare poarte a salilor de operatie intr-un viitor apropiat.

Instrumente de accesibilitate