Puteți preveni sau întârzia diabetul de tip 2. Rămâneți la o greutate corecta, mâncați sanatos și fiți activi in fiecare zi. Astfel cresteti sansele de a rămâne sănătos și puteți scădea riscul de a avea diabet.

Despre insulină și glucoza din sânge

Diabetul zaharat este o problemă in organism, care determină creșterea nivelului de glucoză din sânge (denumit și zahăr din sânge), mai mult decât în mod normal. Aceasta se numește și hiperglicemie.

Când mâncați, corpul dumneavoastră extrage glucoza din alimente și o trimite în sânge. Insulina ajută apoi la transferul glucozei din sânge în celule. Atunci când glucoza intră în celulel, fie este utilizată imediat drept combustibil pentru energie, fie este stocată pentru utilizare ulterioară. La o persoană cu diabet există problemele generate de modul in care functioneaza insulina. Însă nu toată lumea cu diabet are aceeași problemă.

Există diferite tipuri de diabet – de tip 1, de tip 2 și diabet gestational. Dacă aveți diabet, organismul dumneavoastră fie nu produce suficientă insulină, fie nu poate utiliza insulina in mod corect, fie ambele situații.

Tipul 1
În diabetul de tip 1, sistemul imunitar tratează în mod eronat celulele beta din pancreas care fac insulina ca si corpi străini și îi distrug. Acest lucru se poate întâmpla în câteva săptămâni, luni sau ani. Când celulele beta sunt îndepărtate, pancreasul se oprește să producă insulină sau face insulină atât de mică încât trebuie să luați insulină pentru a trăi. Diabetul de tip 1 se dezvoltă cel mai adesea la tineri, dar poate apărea si la adulți.

Tipul 2
Dacă aveți diabet de tip 2, organismul dumneavoastră nu utilizează corect insulina. Aceasta se numește rezistență la insulină. La început, celulele beta fac insulină suplimentară pentru a compensa acest lucru. Dar, în timp, pancreasul dumneavoastră nu poate produce suficientă insulină pentru a menține glicemia la niveluri normale. Diabetul de tip 2 se dezvoltă cel mai adesea la adulți de vârstă medie și în vârstă, dar poate apărea la tineri.

Unii oameni pot cu diabetul de tip 2 să-și poată gestiona diabetul cu alimentație sănătoasă și exerciții fizice. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate să prescrie medicamente pe cale orală (pastile) și / sau insulină pentru a vă ajuta să vă atingeți nivelul glicemiei. Diabetul este o boală progresivă. Chiar dacă nu aveți nevoie să vă tratați diabetul cu medicamente la început, este posibil să aveți nevoie în timp.

Diabet gestațional
Diabetul gestational este diabetul care se dezvolta in timpul sarcinii. Pentru majoritatea femeilor, nivelurile de glucoză din sânge vor reveni la normal după naștere. Dacă ați avut diabet gestational in timpul sarcinii, va trebui să fiți testat în mod regulat, deoarece aveți un risc mult mai mare pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 mai târziu în viață.