Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, acordarea de dispozitive medicale moderne pentru pacienţii cu diabet zaharat tip I şi introducerea unui nou dispozitiv medical pentru tratamentul epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

“Astăzi, în şedinţa de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătăţii, au fost aprobate câteva măsuri foarte bune pentru pacienţii care suferă de diabet zaharat de tip I, dar şi de epilepsie. Practic, este o hotărâre de guvern care prevede reorganizarea programului naţional de diabet zaharat derulat de CNAS şi finanţat din bugetul Fondului naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate. Structura programului naţional de diabet va cuprinde de acum încolo două subprograme distincte, un subprogram de diabet zaharat tip I, un subprogram de diabet zaharat tip II şi alte tipuri de diabet zaharat, tipuri specifice, şi diabet gestaţional. Actul normativ reglementează cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienţii cu diabet zaharat tip I “, a precizat Nelu Barbu, joi, la Palatul Victoria.

El a explicat că sistemele care vor fi puse la dispoziţia pacienţilor cu diabet zaharat tip I sunt “de ultimă generaţie, de monitorizare continuă a glicemiei”. “De asemenea, sunt sisteme de pompe cu insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei. Evident, şi materialele consumabile aferente acestora sunt prevăzute prin acest program. Pacienţii care vor beneficia de aceste dispozitive performante nu vor mai fi nevoiţi, aşadar, să suporte zilnic injecţii cu insulină pentru monitorizarea glicemiei. Ce este însă şi mai important este că se elimină riscurile pentru pacient de a intra în comă hipo sau hiperglicemică”, a adăugat Barbu.

Actul normativ prevede, potrivit acestuia, şi introducerea unui nou dispozitiv medical în subprogramul de diagnostic şi tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos. “Este parte integrantă a programului naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă. Practic, este vorba despre un dispozitiv de stimulare cerebrală profundă ce va fi acordat bolnavilor cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos. Din câte am înţeles, este vorba nu de foarte mulţi pacienţi, dar implementarea acestui dispozitiv este destul de costisitoare şi, de aceea, Guvernul a luat decizia să-i ajute pe aceşti pacienţi care nu au altă opţiune, pur şi simplu nu răspund la tratamentul medicamentos”, a mai declarat Nelu Barbu. AGERPRES