Sindicalistii din invatamant nu sunt de acord cu o crestere salariala de 11% pe 2008

Presedintii celor patru federatii sindicale din invatamant – Spiru Haret, Alma Mater, FSLI si FEN – au respins propunerea Ministerului Educatiei de a creste salariile personalului din invatamant cu 6% de la 1 aprilie si 5% de la 1 octombrie.
Liderii celor patru federatii sindicatele ameninta cu greva in cazul in care Guvernul nu va creste oferta.

“Din pacate, nu am reusit sa ne intelegem. Oferta Guvernului este foarte clara: sase la suta de la 1 aprilie si cinci la suta de la 1 octombrie, dar ea a fost gasita de neacceptat de catre sindicalisti”, a declarat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. El a precizat ca, desi va avea o alta intrevedere cu colegii sai de cabinet, nu crede ca Guvernul va mari oferta.

Reprezentantii sindicalistilor considera ca oferta este “de neacceptat” si ameninta cu declansarea conflictului de munca care poate culmina chiar si cu greva generala. “Oferta este sub limita decentei. Suntem in pragul conflictului de munca, ce se poate finaliza cu greva generala din invatamant”, a declarat presedintele FSLI, Aurel Cornea.

“Nu putem accepta aceasta oferta atat timp cat exista acei sase la suta din PIB alocati bugetului educatiei, chiar daca o parte dintre ei sunt destinati investitiilor in infrastructura”, a afirmat presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.

El a precizat ca o parte din bani ar trebui investiti in resursa umana. Totodata, liderul sindical a refuzat sa precizeze procentul cerut de federatia pe care o reprezinta. Secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, a declarat ca sindicatul pe care-l reprezinta sustine in continuarea revendicarea de majorari salariale de 50 la suta. “Personalul din invatamant trebuie salarizat in conformitate cu munca pe care o depune”, a spus Constantin Ciosu.

Sindicalistii nu au vrut sa avanseze o cifra privind cresterile salariale pe care le doresc, apreciind ca sunt inca in perioada negocierilor si ca doresc o noua lege a salarizarii personalului din invatamant care sa duca oricum la o crestere cu 50 la suta a salariilor.

Majorarile de salarii in sectorul bugetar vor fi mai mari de 9% in 2008 doar pentru personalul din invatamant si din sanatate, potrivit discutiilor din sedinta de miercuri a Executivului. “Prin programul de guvernare, angajamentul pe care mi l-am luat este ca bugetarii sa aiba o crestere salariala de 60% intre decembrie 2004 si decembrie 2008. In acest moment, majoritatea salariatilor bugetari au o crestere care se situeaza la nivelul de 51%. Deci, noi mai avem nevoie de 9 puncte procentuale pentru a atinge aceasta majorare”, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Seful Executivului a spus ca totii salariatii trebuie sa isi modereze anul acesta asteptarile in privinta cresterilor salariale, care se vor realiza doar conform bugetului aprobat de Parlament. Premierul Tariceanu a aratat ca singurele concesii nu vor fi facute decat pentru invatamant si sanatate, unde medicii sunt tentati sa plece in alte tari.
“In sanatate si educatie majorarile vor fi peste media in sectorul bugetar”, a subliniat primul-ministru.