Strategie psihologica anti-violenta in scolile din Bihor

Inspectoratul Scolar Bihor a intocmit o strategie anti – violenta in scoli, bazata pe activitatea psihopedagogilor si orientata pe trei directii: individual, relational si comunitar.
Prefectul judetului Bihor, Mircea Ghitea, a declarat ca acest plan judetean operational, solicitat de primul-ministru, a fost realizat de psihologi scolari si inspectori si propune o serie de actiuni in care sunt implicate IS Bihor, unitatile scolare si Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica. Cei 40 de psihopedagogi din judet vor gestiona situatia incepand de la identificarea scolilor in care au avut loc asemenea evenimente, depistarea timpurie a elevilor cu potential violent si pana la implementarea masurilor in toate unitatile scolare.

“Dorim sa implicam mult mai mult psihologii scolari, pentru ca ei sunt cadrele didactice pregatite pentru aceste activitati”, a spus prof. Daniel Negrean, purtatorul de cuvant al IS Bihor.

Un rol important il va avea Consiliul Judetean al Elevilor si constituirea institutiei Avocatul Elevului. Printre atributiile acestuia din urma s-ar afla actiuni de promovare a drepturilor copiilor, sesizarea Comisiei judetene privind combaterea violentei in scoli a cazurilor de elevi victime ale violentelor cadrelor didactice.

Elevii care au comis acte de violenta vor fi implicati in diverse activitati de timp liber, prin ateliere de pictura, trupe de teatru, club de limbi straine sau jocuri sportive, excursii tematice. La nivel relational, familiile elevilor respectivi vor putea participa la grupuri de suport, sa primeasca consiliere intr-un program numit “Scoala parintilor”. Scolile vor organiza intalniri pe teme legislative si constitutionale legate de violenta scolara.

Cadrele didactice vor fi, de asemenea, informate cu privire la problematica violentei, in cadrul comisiilor metodice, dar si printr-un curs special de educatie rational-emotiva si comportamentala, prin Casa Corpului Didactic. Orele de consiliere si orientare, cele de dirigentie vor cuprinde astfel de teme, se va imbunatati serviciul pe scoala, regulamentul de ordine interioara, pe clase, si paza institutiilor.

Planul operational va fi postat pe site-ul IS Bihor, astfel incat fiecare unitate de invatamant sa-si extraga obiectivele si activitatile pe care va dori sa le dezbata, urmand ca propriul plan elaborat sa-l inainteze conducerii IS Bihor.