ISM Bucuresti cauta spatii in scoli pentru gradinite

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a trimis o nota fiecarei scoli din Bucuresti pentru a identifica spatiile libere in vederea amenajarii de clase de gradinita pana la inceputul anului scolar 2008-2009, a declarat inspectorul Marian Banu.
Potrivit reprezentantului ISMB, in Bucuresti functioneaza aproximativ 180 de gradinite de stat, iar dintre acestea doar 150 au personalitate juridica. “In gradinitele de stat din Bucuresti, daca ar fi sa respectam normele, grupele ar fi de 20 de prescolari, dar sunt supradimensionate pentru a cuprinde cat mai multi si astfel grupele ajung si la 33
de copii. Locuri disponibile in gradinite, dupa limita normala, sunt 25.000, dar prin
supradimensionarea grupelor cuprindem 36.000 de copii, in conditiile in care ar fi 57.000 de copii de varsta gradinitei, dar parintii nu ii inscriu deocamdata in sistemul de invatamant prescolar. In anul 2008-2009, anticipam o crestere a numarului de cereri. Nu putem sa lasam parintii sa planga la poarta gradinitei. Pana la urma, vom vedea cum vom face si vom rezolva solicitarile. ISMB suplimenteza in fiecare an numarul de grupe cu 100”
, a explicat Banu. In opinia sa, in 2-3 ani, criza locurilor in gradinitele de stat ar trebui sa dispara.

“Nu se poate vorbi de un deficit in momentul de fata. Exista si parinti care nu-si dau copiii la gradinita. Unii parinti tin neaparat sa-si dea copilul la o anumita gradinita si de aici apare senzatia lipsei de locuri in gradinite”, a declarat Mihaela Suciu, consilier al ministrului Educatiei.

Ea a precizat ca la inceputul anului scolar 2007-2008, erau recenzati 878.627 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, iar numarul de locuri disponibile in gradinite era de 647.127. “Sunt judete precum Braila, Buzau, Caras-Severin, unde numarul de copii inscrisi este mai mic decat numarul de locuri disponibile in gradinite. Astfel, la Braila sunt 12.000 de locuri si doar 10.648 de prescolari, la Caras sunt 11.920 de locuri si doar 9.351 de copii, la Buzau sunt 17.040 de locuri si 14.562 de copii”, a spus consilierul ministrului.

Potrivit Mihaelei Suciu, situatia se va imbunatati in anul scolar 2008-2009, urmand sa fie mansardate gradinitele existente, sa se construiasca noi imobile si sa se gaseasca spatii in incinta scolilor. Taxa lunara pentru un loc intr-o gradinita de stat ajunge la 200 de lei. Reinscrierile in gradinite se vor desfasura in perioada aprilie-mai, iar inscrierile in grupa mica vor incepe la 1 iunie.

In ceea ce priveste gradinitele private, posibila solutie la cele de stat, potrivit ARACIP, in Bucuresti doar cinci gradinite particulare sunt acreditate, iar 107 sunt autorizate. “In gradinitele particulare, numarul prescolarilor in grupa oscileaza de la 5 la 15 si preturile la fel, de la 7 milioane la cateva sute de euro, in functie de serviciile oferite. Unii ofera lectii de pian, transport de la domiciliu, limbi straine, origami, pictura, muzica, dans, organizarea zilelor de nastere cu invitati. Unele gradinite particulare functioneaza pe toata durata anului, cu exceptia sarbatorilor legale”, a declarat presedintele ARACIP, Serban Iosifescu.

Potrivit presedintelui, ARACIP nu poate impune fiecarei gradinite ce taxa sa perceapa.