La Galati are loc a patra editie a Conferintei Internationale ARTCAST

Catedra Elaborarea si Turnarea Aliajelor din cadrul Facultatii de Metalurgie si Stiinta Materialelor a Universitatii “Dunarea de Jos” din Galati organizeaza, in perioada 9-10 mai, a patra editie a Conferintei Internationale ARTCAST, prilej de intalnire pentru specialisti in turnarea metalelor si artisti din tara si strainatate.
Organizata sub deviza “Turnatoria de la rigoarea tehnicii la arta”, ARTCAST 2008 isi propune sa analizeze problema realizarii obiectelor de arta (statui, statuete, clopote, bijuterii, obiecte decorative) ca un sistem unitar, luand in considerare materiile prime si pe cele auxiliare necesare formarii si elaborarii, realizarii modelelor, obtinerii amestecurilor de formare si de miez si a topiturilor metalice, finalizarii formelor si turnarii, regenerarea nisipurilor si reciclarea deseurilor, cuptoarelor de elaborare si tratament, utilajele de formare si turnare.

O atentie deosebita va fi acordata si coroziunii obiectelor de arta si restaurarii acestora, dar si protectiei mediului ca o premiza a cresterii duratei de viata a operelor realizate si de conservare a mediului.

Conferinta se adreseaza tuturor realizatorilor obiectelor de arta, sculptori si specialisti in turnarea metalelor, turnatoriilor specializate in productia pieselor cu valente artistice dar si turnatoriilor care au capacitatea de a realiza astfel de piese dar nu o fac inca, producatorilor de materiale de formare si elaborare, furnizorilor de utilaje, agregate, beneficiarilor pieselor de arta.

ARTCAST, este singura manifestare stiintifica organizata in tara al carui unic scop este obtinerea obiectelor de arta metalice realizate prin turnarea aliajelor cu destinatie artistica.

La manifestare sunt asteptati cu articole si lucrari, atat creatorii operelor de arta (sculptori, arhitecti, designeri, turnatori, bijutieri), cat si depozitarii unor vechi opere de arta (reprezentantii unor muzee si ai bisericii, colectionari).

La cea de-a patra editie a Conferintei Internationale ARTCAST si-au anuntat participarea specialisti din proiectare si productie, cercetatori si cadre didactice universitare, sculptori si tehnologi, toti cei care au drept scop realizarea obiectelor de arta (conceptie, modelare, formare, turnare, prelucrare) din Israel, Bulgaria, Ungaria, Bosnia Hertegovina, Nigeria, Japonia, Republica Moldova, Italia, Ucraina si Romania. De asemenea, o serie de firme si-au exprimat dorinta de a-si prezenta oferta de produse din domeniul elaborarii si turnarii: Hüttenes Albertus (lider european in domeniul materialelor auxiliare de turnatorie), Total Spectrum (furnizor de aparatura analitica si asistenta tehnica, service, calibrari, dezvoltare de metoda pentru o gama larga de echipamente de analiza), Europrizma (producator in domeniul Turnatorii feroase si neferoase), Steel Consulting (firma de consultanta in domeniul metalurgiei).

Parteneri pentru realizarea ARTCAST 2008 sunt Asociatia Tehnica de Turnatorie din Romania, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Galati, Centrul Cultural ,,Dunarea de Jos” Galati, Muzeul Judetean de Istorie Galati. Lucrarile Conferintei Internationale ARTCAST 2008 se vor desfasura in sala de conferinte a Muzeului Judetean de Istorie Galati, unde, in aceeasi perioada, va avea loc si expozitia ,,Aspecte privind prelucrarea metalelor din preistorie pana in epoca medievala”.

Editia din acest an va fi marcata si de un eveniment deosebit, atat pentru invatamantul tehnic metalurgic galatean, cat si pentru cel national: conferirea titlului de profesor onorific al Universitatii “Dunarea de Jos” din Galati academicianului Laurentie Sofroni, membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.