Raport al Coalitiei pentru Universitati Curate privind integritatea universitara

Nepotismul, fenomenul de plagiat si restrictionarea accesului la informatii de interes public sunt o parte dintre problemele intalnite in cinci universitati romanesti de reprezentanti ai Coalitiei pentru Universitati Curate, rezultatele monitorizarii institutiilor de invatamant superior urmand a fi prezentate pe 15 mai.
Coalitia lanseaza o campanie de anvergura nationala in anul universitar 2008-2009 si va
cuprinde evaluarea tuturor universitatilor de stat din Romania. Pentru inceput, intr-o faza pilot, au fost evaluate cinci universitati.

Referitor la restrictionarea accesului la informatii de interes public in institutiile de invatamant superior de stat, organizatia afirma ca este blocat accesul la procedura de ocupare a posturilor didactice, la modalitatea de aprobare a bugetului de venituri si cheltuieli, iar declaratiile de avere si de interese nu sunt actualizate.

Fenomenul de plagiat este semnalat de coalitie prin lipsa regulamentelor privind controlul acestui fenomen, constatandu-se subiectivism si lipsa de transparenta in acordarea sporurilor salariale. Coalitia enumera printre problemele depistate in faza pilot a proiectului prezenta extinsa a fenomenului de nepotism, scolile doctorale se bazeaza pe un numar redus de cadre didactice performante, incapacitatea universitatilor de a elimina din sistem profesorii cu conduita morala indoielnica, incapacitatea legala de a angaja cadre didactice cu reputatie internationala si blocarea accesului cadrelor didactice tinere la posturile de conferentiar si profesor.