Ministerul Educatiei organizeaza a doua selectie pentru cursuri in Spania

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va organiza, in cea de-a doua jumatate a lunii septembrie, inca o selectie pentru profesorii care vor preda in anul scolar 2008-2009 cursul de limba, cultura si civilizatie romaneasca in unitati de invatamant din Spania.
“Interesul in Spania pentru acest curs este foarte mare si este in crestere. Cursul va fi predat pe aproape intregul teritoriu spaniol”, a declarat consilierul ministrului Educatiei Mihaela Suciu.

Potrivit sursei citate, cursul va fi predat in alte opt comunitati – Aragon (8 localitati), Andalucia (14 localitati), Castellon (8 localitati), Valencia (5), Rajoha, Insulele Baleare, Galicia, Alicante de catre profesorii selectati in luna septembrie.

Dosarele pot fi depuse intre 15 si 20 septembrie, evaluarea se va face in 25 septembrie, iar rezultatele vor fi afisate in aceeasi zi. In ziua de 26 septembrie va avea loc interviul si tot in aceeasi zi vor fi facute publice rezultatele, iar pe data de 27 septembrie se va face repartizarea.

Potrivit MECT, depunerea dosarelor si selectia va avea loc la sediul Ambasadei Romaniei la Madrid.

Incepand cu anul scolar 2008-2009, pe langa Spania si Italia, cursul va fi predat si in Belgia (comunitatea franceza).

Proiectul a fost implementat incepand din anul scolar 2007-2008 in Spania in comunitatile Madrid, Castilla la Mancha si Catalunya, unde sunt implicate 22 de cadre didactice si aproximativ 1.500 de elevi, inscrisi in 113 grupe, pentru care sunt predate, in medie, in fiecare luna, 972 de ore de limba, cultura si civilizatie romaneasca. La cursuri sunt inscrisi si elevi de alta origine decat romana (spanioli, ucraineni, marocani, moldoveni etc.), reprezentand aproximativ 3% din total.

Tot din anul scolar 2007-2008 proiectul a fost implementat in Italia in regiunile Lazio, Piemonte si Veneto, unde sunt implicate 5 cadre didactice si aproximativ 400 elevi, inscrisi in 22 de grupe. In medie sunt predate, in fiecare luna, 198 de ore de limba, cultura si civilizatie romaneasca.

“Ministerul Educatiei va extinde cursul in cat mai multe institutii de invatamant publice din statele Uniunii Europene. Belgia este primul, urmand ca acesta sa fie implementat si in Portugalia si Cipru. Obiectivele cursului sunt pastrarea identitatii culturale si de limba pentru copiii de nationalitate romana si promovarea acesteia in randul familiei europene”, precizeaza MECT.