Presedintele UUPAR cere sprijinul statului

Presedintele Uniunii Universitatilor Particulare Acreditate din Romania (UUPAR), Aurel Ardelean, acuza faptul ca universitatile particulare din Romania nu sunt sprijinite de stat.
“Factorii responsabili sunt primii care ar trebui sa inteleaga caracterul national si strategic al invatamantului superior particular din Romania. In acest sens apreciez ca este necesara efectuarea unor evaluari foarte serioase a invatamantului superior particular, cu respectarea Legii nr. 480/2006, care prevede autonomia acestuia atat din punct de vedere academic, cat si economico-financiar, avand drept fundament proprietatea privata, garantata de Constitutie”, a declarat Ardelean.

Potrivit acestuia, invatamantul universitar romanesc trebuie finantat in functie de calitate si performante, si nu de apartenenta la o forma sau alta de proprietate, finantare la care trebuie sa aiba acces si universitatile particulare, mai ales acum cand invatamantul particular cuprinde 38,5% din totalul studentilor din sistemul national de invatamant.

“Prin faptul ca universitatile particulare nu au fost consultate in elaborarea noii legi a invatamantului si nu au o reprezentare corespunzatoare in comisiile de invatamant ale Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si ARACIS, dovedeste, de asemenea, marginalizarea acestor universitati. Consider ca astfel se eludeaza in mod voit functia publica a invatamantului superior particular si faptul ca acesta ofera pietei muncii, fara nici un fel de cheltuieli bugetare, prin forme specifice, fie ele centrale sau ale autoritatilor locale, o forta de munca superior calificata”, sustine prof. univ. Aurel Ardelean.