Colocviu international de istorie la Universitatea Dunarea de Jos din Galati

univ_dunarea_galati.jpgCatedra de Istorie a Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie din cadrul Universitatii Dunarea de Jos din Galati organizeaza, in perioada 27-28 octombrie, Colocviul International “Radicalism Ideologic si politic in Romania intregita”.

Participa istorici de la universitati si institutii de prestigiu din tara si din Europa: Universitatea Politehnica din Aachen, Germania, Universitatea din Cahul, Universitatea Libera Internationala din Chisinau, Academia Romana, Universitatea din Constanta, Universitatea Dunarea de Jos din Galati.

Intre acesti istorici amintim pe prof.dr. Armin Heinen, prodecan al Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii Politehnice din Aachen, acad.Alexandru Zub, director al Institutului de Istorie “A.D.Xenopol” din Iasi, presedinte al Sectiei de Istorie a Academiei Romane, Sorin Antohi, Institutul de Studii Interculturale din Bucuresti, directorul Revistei Cuvantul, Vladimir Iliescu, profesor la Universitatea Politehnica din Aachen, Germania, etc.

Deschiderea lucrarilor Colocviului va avea loc pe 27 octombrie, ora 9.15, in sala A208, corpul A, Str.dr.Al. Carnabel. Pe 28 octombrie va avea loc o sedinta festiva a senatului Universitatii Dunarea de Jos, in cadrul careia se va acorda domnului prof.dr. Armin Heinen titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Dunarea de Jos. Festivitatea se va desfasura in sala Senat a universitatii, incepand cu ora 12.00. In incheiere, prof.dr. Armin Heinen va sustine conferinta “Cultura tehnica a epocii moderne occidentale si perceperea diferita a timpului in Romania”.

Acad. Alexandru Zub spune despre prof.dr. Armin Heinen ca se numara printre cei mai valorosi istorici straini care au scris vreodata despre Romania. Profesorul Armin Heinen s-a nascut la 19 noiembrie 1952, in Tönisvorst, landul Nord-Rhein-Westphalen. A urmat scoala primara si liceul in landul Hessen, iar intre anii 1972-1978, a fost studentul Universitatii din Frankfurt pe Main, unde a obtinut o licenta principala in istorie si, potrivit bunei traditii germane, inca doua secundare in politologie si, respectiv, in matematica-informatica.

In anul 1978, a trecut cu succes doua examene dificile: primul examen de stat pentru a putea preda in invatamintul liceal si, apoi, admiterea la doctorat, la Universitatea din Trier, doctorat pe care l-a trecut in anul 1984, obtinand calificativul summa cum laude. Tema masivei sale teze de doctorat este Die Legion ‘Erzengel Michael’ in Rumänien. Soziale Bewegung und politische Organisation. Ein Beitrag zum Problem des internationalen Faschismus (Legiunea ‘Arhanghelul Mihail’ in Romania – organizatie sociala si politica. O contributie la problema fascismului international). Cartea publicata pe temeiul tezei – ulterior tradusa si in limba romana – a fost premiata in anul 1986 de catre Societatea de Studii Europa de Sud-Est.

Dupa obtinerea doctoratului, Armin Heinen a devenit colaborator stiintific, apoi asistent universitar al Universitatii din Saarbrücken, perioada care se va incheia in anul 1997. Dupa doua supliniri ale unor catedre universitare la Würzburg si Aachen, Armin Heinen a ocupat Catedra de Istorie Moderna si Contemporana a Facultatii de Litere si Filosofie din cadrul Politehnicii din Aachen, incepand cu 1 octombrie 1998. In prezent, prof.dr. Armin Heinen este prodecan al Facultatii de Litere si Filosofie din cadrul Universitatii Politehnice din Aachen.