ARACIS va evalua gratuit 45 de universitati

aracis.jpgAgentia Romana de Asigurarea a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) va evalua gratuit in urmatorii trei ani, in cadrul proiectului “Asigurarea calitatii in invatamantul superior din Romania in context european. Dezvoltarea managementului calitatii academice la nivel de sistem si institutional”, 45 de universitati de stat si particulare.

Presedintele agentiei Ioan Curtu a declarat ca proiectul este finantat din fonduri structurale. In cursul anului 2009 vor fi evaluate, in perioada martie-septembrie, 16 din cele 45 de universitati.

“Obiectivul general al proiectului este acela de a dezvolta o cultura a calitatii competitiva europeana si bazata pe o capacitate mangeriala care la nivel de sistem contribuie la proiectarea si aplicarea eficienta a politicilor privind calitatea academica si la perfectionarea metodologiilor, instrumentelor, standardelor si tehnicilor de evaluare a calitatii, iar la nivel de institutii contribuie la imbunatatirea calitatii activitatii acestora. Un alt obiectiv este acela de imbunatatire a managementului universitar si cresterea capacitatii invatamantului superior de a furniza calificari superioare adaptate cerintelor in schimbare ale pietei muncii. Proiectul are in vedere si imbunatatirea programelor de masterat si licenta in conformitate cu Cadrul National al Calificarilor in Invatamantului Superior”, a explicat Curtu.

Totodata, potrivit presedintelui ARACIS, proiectul mai urmareste si constructia unei baze de date centrale cuprinzand criteriile, standardele si indicatorii de performanta care sa ofere informatii emipirice despre calitatea pe programe si la nivel institutional. Baza de date va fi conectata la informatiile prezentate de universitati in rapoartele de autoevaluare, inclusiv cele care privesc personalul didactic angajat pe programe de studii si posturile didactice corespunzatoare, precum si rezultatele activitatii de cercetare stiintifica. Baza de date va avea acces public, iar utilizatorii principali vor fi evaluatorii calitatii. In cadrul proiectului va fi realizat un sondaj cu cadrele didactice, studenti si angajatori.

Ioan Curtu a precizat ca vor fi organizate 6 workshop-uri, desfasurate pe o perioada de trei ani, prin care se vor selecta si forma 350 de autoevaluatori. De asemenea, vor fi formati 300 de evaluatori externi in decursul celor 3 ani de proiect. Presedintele ARACIS a tinut sa precizeze ca la sfarsitul fiecarui an din cei trei in care se deruleaza proiectul va fi realizat un raport final privind starea calitatii educatiei in acel an. Ioan Curtu a anuntat ca primul raport de acest fel va fi realizat in luna noiembrie si publicat in decembrie.