Profesorii vor decide daca declanseaza greva, prin referendum

greva-profesori.jpgSindicalistii din Educatie au hotarat sa organizeze, saptamana viitoare, un referendum, pentru a consulta cadrele didactice din toata tara ce formula de protest prefera, de la miting la greva generala.

“Saptamana viitoare ne intalnim si cu presedintele Traian Basescu, asa ca am decis sa facem atunci un referendum pentru a decide daca vom face mitting, vom boicota tezele cu subiect unic, a examenelor nationale din invatamantul preuniversitar, precum si ale celor din invatamantul superior sau vom declansa greva generala”, a declarat presedintele Federatiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu.

Sindicalistii au amenintat, in mai multe randuri, ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la Educatie si daca nu se vor mari salariile din invatamant, in conformitate cu legile in vigoare, spunand si ca nu accepta nicun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptata anul trecut prevedea si ca majorarile sa se faca retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind si promisiunea facuta de reprezentantii PSD inainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, dupa cresterile salariale acordate de guvernul Tariceanu, majorari de 33% in sistemul preuniversitar, si de 50% pentru cei din invatamantul superior.

Recent, nemultumirile sindicalistilor din Educatie au vizat si modificarile la programa scolara initiate de ministrul de resort, Ecaterina Andronescu. “Am criticat inca de la inceput modalitatea in care ministrul Ecaterina Andronescu a promovat ordinele privind planurile cadru (prin ordin de ministru – n.r.). Insa, am hotarat de comun acord sa discutam aceste ordine, pentru ca ele priveau interesul membrilor de sindicat pe care ne-am angajat sa ii reprezentam, reusind corectarea si ameliorarea acestor fata de propunerea intiala a ministerului”, se precizeaza intr-un comunicat comun al FSLI si al Federatiei Educatiei Nationale (FEN). Cele mai criticate modificari sunt reducerea numarului de ore la Educatie Fizica, Informatica si Limbi straine, precum si scoaterea materiei Logica din programa scolara de liceu.

Alte nemultumiri vizeaza deciziile legate de modul in care se face descentralizarea in invatamantul preuniversitar, implicarea prea mare a primarilor in scoli, reducerea cu 30% a sporurilor salariale si subfinantarea cercetarii, motiv pentru care sute de angajati din acest domeniu si-au pierdut locul de munca.