Proiect european pentru protectia naturii implementat de Universitatea de Vest “Vasile Goldis” Arad

vasile goldis proiect.jpgProiectul „Elaborarea Strategiilor de Conservare, a Planurilor de Monitorizare si Dezvoltare Durabila pentru SCI Defileul Muresului Inferior”are ca scop conservarea habitatelor naturale si a speciilor valoroase prin elaborarea planului de management si promovarea sitului Natura 2000 ROSCI0064 – Defileul Muresului Inferior.

Ideea dezvoltarii proiectului a venit ca urmare a preocuparii permanente a staff-ului Facultatii de Stiinte ale Naturii a Universitatii de Vest “Vasile Goldis”, pentru problematica studiului biodiversitatii si pentru conservarea naturii. De asemenea, consideram ca universitatea trebuie sa reprezinte un pol pentru initierea si promovarea conceptelor dezvoltarii durabile, si in consecinta sa contribuie la dezvoltarea durabila / sustenabila a regiunii, prin implicare directa in proiecte si prin dezvoltarea de parteneriate cu alte organizatii in vederea solutionarii diferitelor probleme de mediu.

Zona de desfasurare a proiectului se intinde pe trei judete – Arad, Hunedoara si Timis – si respectiv pe teritoriul administrativ al 11 comune: Barzava, Bata, Birchis, Petris, Savarsin, Ususau, Varadia de Mures, Burjuc, Gurasada, Zam si Margina. Cea mai mare parte a suprafetei sitului se regaseste pe teritoriul Judetului Arad, in zona de sud-est a acestuia, de-a lungul cursului raului Mures si pe versantii situati pe malul drept al Muresului.

Durata de desfasurare a proiectului este 01.04.2009 – 30.09.2011.

Valoarea acestui proiect initiat de Universitatea de Vest „Vasile Goldis” Arad – Facultatea de Stiinte ale Naturii este de circa 250.000 EURO iar Unitatea de Implementare a Proiectului cuprinde specialisti cu experienta (biologi, economisti, juristi, ingineri silvici; 9 cadre ale universitatii), care vor asigura implementarea optima a proiectului. Coordonatorul proiectului este domnul prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Proiectul are doua niveluri de abordare: partea stiintifica, de elaborare a studiilor de inventariere si cartografiere a speciilor si habitatelor de importanta comunitara si nationala, a evaluarii caracteristicilor economiei locale si a potentialelor activitati cu impact asupra mediului; si o a doua parte, de informare, constientizare si promovare a practicilor sustenabile in comunitatile locale din regiune.

Proiectul se va conclude intr-o serie de materiale – strategii de conservare a speciilor si habitatelor, plan de monitorizare a biodiversitatii, strategie de dezvoltare durabila a regiunii, plan de management al sitului – care vor fi utilizate in scopul conservarii habitatelor naturale si a speciilor de importanta comunitara si nationala si promovarii dezvoltarii durabile a regiunii.