Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare protesteaza impotriva destituirilor din sistemul de invatamant

cadre didactice.jpgUniunea Cadrelor Didactice Maghiare din Romania (UCDMR) si-a exprimat dezacordul fata de destituirile sefilor institutiilor publice, cu precadere din invatamant si cultura.

Intr-un comunicat semnat de presedintele UCDMR, Laszlofy Pal-Istvan, cadrele didactice maghiare spun ca modul in care s-au inceput destituirile “aminteste de vremurile cele mai sumbre ale regimului Ceausescu”.

Dascalii maghiari sunt extrem de nemultumiti de faptul ca inspectorul scolar general din Harghita, care era de etnie maghiara, a fost inlocuit. “Numai in acei ani s-a putut intampla ca in judetul Harghita, spre exemplu, inspectorul scolar general judetean sa nu fie de etnie maghiara. Pana in acei ani, inclusiv regimul comunist a respectat reprezentarea populatiei nationalitatii maghiare potrivit ponderii ei in judet”, se arata in comunicatul mentionat.

De asemenea, conducerea asociatiei profesionale a dascalilor maghiari considera ca este inadmisibil ca maghiarii sa nu fie reprezentanti in conducerile inspectoratelor sau sa nu existe inspector scolar de specialitate, de nationalitate maghiara, in judetele in care functioneaza scoli sau clase cu predare in limba maghiara. “Este inacceptabil ca, fata de practica anterioara, acum in judetele Bihor, Cluj, Mures, Satu Mare si Salaj sa nu existe inspector scolar general adjunct de nationalitate maghiara, iar in celelalte judete, unde exista scoli sau clase cu limba de predare maghiara, sa nu existe inspector scolar de specialitate de nationalitate maghiara”, se mai mentioneaza in comunicat.

In finalul documentului, reprezentantii cadrelor didactice maghiare solicita “cu fermitate ca normele convietuirii sa fie respectate la toate nivelurile, iar politicul sa nu se suprapuna realitatii”.

Fosta echipa manageriala a Inspectoratului Scolar Harghita a primit, de la Ministerul Educatiei, ordin de incetare a contractelor, in fruntea institutiei fiind numita o noua conducere. In locul inspectorului scolar general Bondor Istvan, sustinut de UDMR, a fost numita Anda-Elena Ianosi, care a ocupat anterior postul de director al Scolii generale Miron Cristea din Toplita. Demiterea lui Bondor Istvan a fost vehement contestata de UDMR Ciuc, care a postat, in fata cladirii Palatului Administrativ, un panou pe care scrie “din aceasta institutie a fost demis un conducator maghiar”.