Ministrul Educatiei nu e de acord cu taxa de la Universitatea “Gr.T. Popa” din Iasi

Taxa de 5.000 de euro, stabilita recent de Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi pentru candidatii care vor sa urmeze cursurile institutiei fara a mai sustine examenul de admitere nu este aprobata de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

“Senatul universitatii a scris in regulamentul de admitere ca aceasta initiativa devine realizabila doar cu aprobarea Ministerului Educatiei. Ei bine, acest lucru nu se va intampla”, a declarat, vineri, Ecaterina Andronescu.

La randul sau, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina “Gr. T. Popa”, a afirmat ca la mijloc este o confuzie, intrucat, in baza autonomiei universitare, nu este nevoie de aprobarea taxei de catre ministerul de resort, ci dosarele candidatilor care se inscriu la universitate si accepta achitarea sumei de 5.000 de euro pentru a nu mai sustine examenul de admitere. “Este o confuzie. Nu taxa, ci dosarul trebuie aprobat. In cazul in care Ministerul Educatiei nu accepta dosarul candidatilor, atunci va trebui sa dea explicatii de ce nu a facut acest lucru”, a precizat Astarastoae.

Rectorul iesean sustine ca taxa nu reprezinta o noutate pentru invatamantul superior romanesc intrucat se percepe si la universitatile de medicina din Cluj si Targu Mures, unde cuantumul este de 5.000 euro, precum si la Bucuresti, Craiova si Timisoara unde valoarea acesteia este putin mai mica, adica 4.000 euro. Potrivit rectorului UMF Iasi, pana in prezent, peste 100 de cetateni straini care s-au inscris la una dintre facultatile de medicina au achitat si suma de 5.000 de euro.