Emil Boc: “Codul Andronescu are lucruri bune, dar nu respecta Programul de guvernare si Pactul pentru educatie”

boc emil1.jpgPremierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca proiectul de lege propus de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, are parti bune, care ar putea fi promovate, dar nu respecta prevederile Programului de guvernare si ale Pactului national pentru educatie.

”Ministerul Educatiei ne-a propus si trimis Guvernului un proiect de lege numit Codul educatiei. Desi acest proiect de lege are lucruri bune, si aici ma refer la stagiatura din invatamantul preuniversitar, la reglementarea invatamantului medical, a invatamantului militar, totusi proiectul de lege cu care a venit MECI nu respecta unele dintre prevederile Programului de guvernare si ale Pactului national pentru educatie”, a spus Boc, la finalul sedintei de guvern.

El a precizat ca la aceste concluzii a ajuns dupa o analiza pe care a facut-o studiind personal timp de o saptamana proiectul initiat de Ministerul Educatiei, dar si dupa discutiilor pe tema invatamantului de la Parlament. Premierul si-a motivat parerea, venind cu exemple ale neconcordantei dintre prevederile din Codul Andronescu si cele din Pactul pentru educatie.

“In privinta depolitizarii conducerii scolilor, Pactul national pentru educatie prevede ca se garanteaza depolitizarea si profesionalizarea managementului institutiilor de educatie si cercetare. In viziunea Codului, directorii scolilor pot avea apartenenta politica, ei sunt numiti de inspectorul general, care este numit politic. Deci din acest punct de vedere trebuie corectata aceasta prevedere pentru a fi pusa in acord cu prevederile Pactului pentru educatie”, a spus Boc. In ceea ce priveste asigurarea calitatii si a ierarhizarii universitatilor, premierul a aratat ca in Pact se mentioneaza explicit ca este ‘sustinuta ierarhizarea cat mai curand posibil a universitatilor, iar in proiectul de lege de la MECI nu exista ideea de ierarhizare si de clasificare pe baza de audit al universitatilor.

”Pe problema descentralizarii, in pact se mentioneaza ca se cere descentralizarea comprehensiva, financiara, curiculara si de resurse umane. In proiectul MECI, resursa umana, adica cea cu privire la profesori, la directorii de scoli, aceasta resursa umana este gestionata de minister, de inspectorate, si nu de scoli. Scolile practic nu au nicio putere in angajarea profesorilor sau a directorului. Nu exista autonomia profesorului in adaptarea predarii la caracteristicile elevului”, a mai spus premierul.

In domeniul educatiei permanente, in Pact se precizeaza ca educatia permanenta va deveni baza sistemului educational din Romania. In opinia primului-ministru, in Codul Andronescu educatia permanenta, desi capitol distinct, este doar o ”colectie de definitii”, fara sa prevada ”masuri de stimulare a educatiei permanente pentru a ne putea apropia de media europeana”. El a reiterat ca nu este ”partizanul absolut” al niciunui pachet de legi si a aratat ca este sustinatorul unui proiect de lege care sa respecte Programul de guvernare si Pactul national pentru educatie.