Majoritatea scolilor bihorene sunt pregatite pentru noul an

elevi.jpgAnul scolar 2009/2010 poate incepe in conditii multumitoare in majoritatea unitatilor de invatamant din judetul Bihor, a declarat joi, 27 august 2009, prefectul Gavrila Ghilea.

O comisie formata din reprezentanti ai Prefecturii si ai Inspectoratului Scolar au verificat lucrarile de investitii in derulare, lucrarile de igienizare si reparatiile curente in 69 de unitati scolare din judet, majoritatea in mediul rural, unde s-au descoperit insa si cateva aspecte negative.

Daca in unele scoli lucrarile de investitie in curs au fost sistate sau sunt mult intarziate din lipsa finantarii, in altele se constata lipsa interesului autoritatilor locale pentru igienizarea spatiilor construite si a curtii. Unele scoli isi desfasoara activitatea in imobile retrocedate unor biserici din localitatile respective, care le percep chirii, dar sumele primite nu se regasesc in lucrari de intretinere a spatiilor avute in proprietate. Din aceasta cauza, aspectul acestor scoli lasa foarte mult de dorit, cum este cazul comunei Finis, unde este Biserica reformata.

Prefectul Ghilea a declarat, in conferinta de presa, ca verificarile intreprinse au avut menirea sa impulsioneze activitatea de pregatire in bune conditii a anului scolar 2009/2010, sa responsabilizeze factorii locali din administratia publica pentru a remedia unele neajunsuri si a face micile investitii cu efort financiar redus, astfel incat anul scolar sa inceapa pentru toti copiii la aceeasi data. Prefectul a tinut sa aprecieze cateva administratii locale care s-au preocupat din timp de asigurarea unor conditii optime desfasurarii procesului scolar incepand cu 15 septembrie: orasul Nucet, comunele Pomezeu, Rosia, Rieni, Curtuiseni.

In cele 18 zile care au mai ramas pana la inceperea noului an scolar, comisia isi va continua verificarile, incercand sa remedieze pe ultima suta de metri deficientele pe care le va constata. In acelasi interval de timp, vor fi monitorizate scolile unde s-au dispus masuri.