Scrisoare deschisa a studentilor medicinisti

studenti medicina.jpgFederatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania a lansat o scrisoare deschisa catre toate institutiile implicate in invatamantul medical: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Colegiul Medicilor din Romania si universitati, in care isi exprima punctele de vedere asupra neregularitatilor aparute in legatura cu examenul de rezidentiat din acest an, alaturi de alte probleme stringente constatate in urma consultarilor avute cu studentii medicinisti si medicii rezidenti din intreaga tara.

Studentii comunica prin acest document nemultumirile legate de actuala legislatie cu privire la organizarea si finantarea rezidentiatului si solicita luarea de masuri viabile pentru imbunatatirea conditiilor in care se desfasoara acesta.

Solutiile propuse de catre FASMR includ actualizarea bibliografiei cu editarea manualului unic de rezidentiat, eliminarea coruptiei si a nepotismului prin sustinerea unui examen centralizat cu subiecte unice nationale, simultan si in acelasi centru pentru toti absolventii Facultatilor de Medicina, precum si stabilirea unor termene-limita pentru realizarea metodologiilor care reglementeaza admiterea si desfasurarea rezidentiatului. De asemenea, FASMR isi exprima profunda dezamagire fata de lipsa comunicarii dintre autoritati si studentii medicinisti, cu nerespectarea angajamentelor asumate, lipsa transparentei si a consultarilor in luarea deciziilor si intarzieri flagrante.

Astfel, cu toate ca intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii din data de 24 octombrie 2008 se specifica faptul ca numarul pozitiilor scoase la concursul national de rezidentiat va fi facut public cu cel putin 6 luni inainte de sustinerea examenului (15 mai 2009), acestea raman inca nepublicate dupa mai mult de 4 luni de la termenul-limita. Deoarece unele probleme semnalate necesita o rezolvare imediata, FASMR asteapta un raspuns din partea Ministerului Sanatatii si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (ministerele direct responsabile de organizarea admiterii in rezidentiat) cu privire la solicitarile formulate pana in data de 10 octombrie 2009. In lipsa unui raspuns favorabil, FASMR va organiza actiuni de protest in zece centre universitare din tara incepand cu 12 octombrie (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara, Tirgu Mures). AGERPRES