Se suspenda depunerea proiectelor de modernizare a infrastructurii educationale din judetul Alba

Zecile de cereri de finantare depuse in Regiunea Centru pentru reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare sau universitare in cadrul Programului Operational Regional au depasit cu 82% bugetul alocat pentru cele sase judete componente.

In consecinta, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a anuntat, miercuri, printr-un comunicat de presa, ca, incepand cu data de 16 octombrie, ora 12,00, se va suspenda depunerea de proiecte pe domeniul major de interventie 3.4, destinat proiectelor de acest gen.

Lansata pe data de 29 februarie 2008, cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 3.4 al Programului Operational Regional a avut alocat, la nivelul Regiunii Centru, pe o perioada de sapte ani, un buget de 26,04 milioane de euro. Pana la 30 septembrie 2009 au fost depuse la sediul ADR Centru un numar de 54 de cereri de finantare nerambursabila, care solicitau o suma de 67,54 milioane de euro. Un numar de 15 proiecte din cele depuse, ce solicitau spre finantare peste 19,4 milioane de euro fonduri nerambursabile, au fost respinse pana la data raportarii. Dintre cele 39 de proiecte ramase in curs de evaluare, doua au fost contractate, solicitand ca finantare nerambursabila suma de 5,20 milioane de euro.

Proiectele depuse pe acest domeniu solicita fonduri pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea cu echipamente a liceelor, scolilor, atelierelor si laboratoarelor scolare, a campusurilor centrelor si grupurilor scolare. Pentru alte trei proiecte aflate in etapa de precontractare vor fi semnate in curand contractele de finantare. Celelalte 34 de proiecte ramase in evaluare solicita spre finantare suma de 38,68 milioane de euro, cu 21,7 milioane de euro mai mult decat fondurile alocate pentru Regiunea Centru. Un singur proiect a fost depus de o universitate, restul fiind elaborate de consilii locale si judetene, potrivit directorului ADR Centru, Simion Cretu.


Cu o finantare nerambursabila de 98%, fondurile alocate acestor proiecte trebuie sa contribuie la imbunatatirea calitatii infrastructurii din educatie, a dotarii scolilor, a structurilor de cazare pentru studenti si a centrelor pentru formare profesionala, pentru asigurarea unui proces educational la standarde europene si a cresterii participarii populatiei scolare si a adultilor la procesul educational. AGERPRES