Clasele ar putea avea mai multi elevi

examen.jpgMai multi elevi in clasele din scolile din mediul urban sau majorarea efectivelor minime de prescolari sau elevi care sa permita dobandirea personalitatii juridice a unitatilor de invatamant, sunt doua dintre solutiile avansate, marti, sindicalistilor din Educatie de reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Prin aplicarea masurii de crestere a efectivelor de elevi in scolile din mediul urban, ministerul mizeaza pe o reducere de aproximativ 1.400 de clase si aproximativ 1.850 de posturi didactice, in timp ce majorarea efectivelor minime de prescolari sau elevi care permit dobandirea personalitatii juridice a unitatilor de invatamant ar insemna o reducere de circa 1.945 de posturi de directori si 1.000 de norme didactice.

Totodata, ministerul propune stabilirea obligatiei de catedra pentru toti directorii si directorii adjuncti la 6-12 ore pe saptamana, in functie de marimea scolii (in medie noua ore pe saptamana), care ar duce la reducerea a 2.221 de norme didactice. Si tot ca masura de reducere a normei didactice, ministerul propune si renuntarea la reducerea normei didactice de predare cu doua ore pe saptamana pentru personalul didactic cu gradul I cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani.

Potrivit reprezentantilor ministerului, aceasta masura in cazul in care ar fi aplicata ar duce la reducerea a aproximativ 4.624 de norme didactice. “Ordonanta de urgenta se refera la eficientizarea cheltuirii banului public. Maine voi avea o teleconferinta cu inspectorii scolari judeteni intrucat setul de masuri trebuie sa fie o imbinare a celor de la nivel central, dar si de la inspectorate”, a spus ministrul Daniel Funeriu, care a precizat ca se va reintalni cu reprezentantii sindicatelor marti, 12 ianuarie. El a spus ca toate masurile trebuie discutate temeinic, iar cifrele nu trebuie ascunse intrucat acest lucru nu ar fi benefic.AGERPRES