Multe scoli din judetul Buzau vor ramane fara personalitate juridica

Din cele 230 de unitati scolare buzoiene 189 vor ramane fara personalitate juridica, iar postul de director va fi desfiintat, conform metodologiei propuse de Ministerul Educatiei. Seful Inspectoratului Scolar Judetean Buzau, Florina Stoian, a declarat ca, in urma aplicarii masurile propuse de Ministerul Educatiei, au fost identificate “152 de norme din cele 324 de norme care ar urma sa fie reduse la Buzau incepand cu anul scolar 2010-2011, majoritatea rezultand din comasari de clase sau desfiintarea unor scoli”.

Florina Stoian considera ca probleme vor aparea la aplicarea normativelor privind unitatile scolare cu personalitate juridica, ce vor avea nevoie de 150 de prescolari, in cazul gradinitelor, respectiv de 300 de elevi, pentru scoli.

“Din cele 230 de unitati scolare cu personalitate juridica, 189 nu indeplinesc aceste criterii si, prin urmare, tot atatea de posturi de director ar trebui desfiintate”, a spus responsabilul invatamantului buzoian. In simularea efectuata de ISJ Buzau, comasarile de clase sau de scoli se pot face doar in localitatile din zona de ses unde exista cai de acces, iar elevii pot fi transportati cu microbuzele scolare aflate in dotarea primariilor.

“In satul Potarnichesti, spre exemplu, scoala are sapte elevi care invata simultan la clasele 1-4. Acestia pot fi transportati cu microbuzul la Posta Calnau, la numai doi kilometri distanta”, a spus Florina Stoian. AGERPRES