Sindicaliştii din învăţământul bihorean vor protesta în faţa Prefecturii

Dascălii orădeni vor participa marţi, 9 martie, în faţa Prefecturii Bihor, de la ora 14,00, la un miting de protest, prima acţiune dintr-o serie de manifestări revendicative preconizate a fi demarate în perioada următoare în baza unui calendar naţional.

Potrivit liderului Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ, pentru protestul de marţi au fost convocaţi doar dascălii din municipiul Oradea, în total aproximativ 3.000 de cadre didactice, care vor reprezenta interesele tuturor cadrelor didactice din judeţ, nemulţumite din mai multe cauze.

Primele se referă la nerespectarea Legii 330, Ordonanţei 1 pe 2010, Legii 387, neacordarea celui de-al treisprezecelea salariu, precum şi neaplicarea, decât parţial, a sentinţei judecătoreşti 829/2007 prin care trebuia să se mărească coeficientul de multiplicare a salarizării începând cu 1 ianuarie 2007. Sindicaliştii mai protestează şi pentru personalul nedidactic, căruia i s-a tăiat şi sporul de penibilitate de 10%, obţinut prin hotărâre a comisiei paritare. De asemenea, cadrele didactice vor protesta şi faţă de neacordarea salariului pe luna februarie în anumite şcoli din Bihor. Ioan Ţenţ a mai precizat şi că va participa, miercuri, la Bucureşti, la o şedinţă de Colegiu Naţional al Liderilor din FSLI unde se va discuta calendarul naţional al revendicărilor. AGERPRES