Cătălin Ivan: “Legea educaţiei ignoră strategia UE”

ivan catalin.jpgEurodeputatul PSD Cătălin Ivan, membru în Comisia de educaţie şi cultură din Parlamentul European, se declară total împotriva Legii educaţiei propuse de ministrul de resort, Daniel Funeriu, apreciind că, în forma actuală, textul ignoră strategia în domeniu a Uniunii Europene.

“Deşi Codul Educaţiei al Ecaterinei Andronescu a fost negociat şi aprobat de specialiştii din domeniu, sindicatele şi asociaţiile de părinţi şi studenţi, actualul ministru Daniel Funeriu a adus acestuia mai multe modificări pentru care partenerii sociali nu au fost consultaţi în niciun fel. Pe lângă faptul că e absurdă dezbaterea publică a unei legi atât de importante doar în 14 zile, actuala propunere pentru Legea educaţiei ignoră, din rea-voinţă sau incompetenţă, strategia Uniunii Europene cuprinsă în Agenda ‘Europa 2020’. Aceasta prevede finanţarea Cercetării cu cel puţin 3% din bugetul de stat”, precizează Cătălin Ivan, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.

Europarlamentarul social-democrat reaminteşte că Strategia Euro 2020 prevede creşterea finanţării acordate de către statele UE pentru Cercetare de la 1,9%, cât este în acest moment, până la cel puţin 3% din bugetul total al statelor membre, cel târziu până în 2020.

“Situaţia României este, din acest punct de vedere, tragică, în condiţiile în care ponderea Cercetării în bugetul de stat nu a depăşit în ultimii trei ani 0,5% din PIB, iar noua Lege a educaţiei propusă de Daniel Funeriu nici nu aminteşte de această problemă, cu atât mai puţin să o reglementeze. În aceste condiţii, demersul Guvernului Boc de a promova o nouă lege a educaţiei ce va trebui oricum să fie modificată în acest palier nu este decât o altă dovadă a incompetenţei sale”, susţine Cătălin Ivan. El salută protestele anunţate de sindicatele din învăţământ, care ameninţă că, în lipsa unui dialog consistent pe Legea educaţiei, vor îngheţa actualul an şcolar. AGERPRES