Statul ar putea sprijini învăţământul superior particular

Statul ar putea sprijini învăţământul superior particular acreditat, potrivit proiectului de lege a Educaţiei, supus, începând de joi, dezbaterii publice de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Instituţiile de învăţământ superior publice, particulare şi confesionale pot primi donaţii din ţară şi din străinătate, în conformitate cu legea.

Potrivit sursei citate, finanţarea universităţilor se realizează prin următoarele categorii de fonduri: fondul pentru finanţarea de bază, fondul pentru finanţarea complementară, fondul pentru finanţarea suplimentară, fondul pentru incluziune şi burse studenţeşti şi fondul constituit din venituri proprii la nivelul fiecărei universităţi.

Totodată, finanţarea de bază va fi multianuală, asigurându-se pe toată durata unui ciclu de studii. În cazul desfiinţării universităţii private, bunurile aduse de fondatori la constituire ori în timpul funcţionării, rămase în urma lichidării, se vor restitui acestora fie în natură, fie în echivalent bănesc, în condiţiile prevăzute prin carta universitară. Bunurile mobile şi imobile dobândite după înfiinţarea universităţilor vor fi considerate bunuri publice care aparţin acesteia pe perioada funcţionării. În caz de desfiinţare sau lichidare, bunurile dobândite vor rămâne în patrimoniul public, nu se înstrăinează şi se alocă altor instituţii de învăţământ superior publice sau private, prin hotărâre de guvern, precizează proiectul de act normativ. Potrivit legislaţiei în vigoare, în prezent, învăţământul superior particular acreditat nu primeşte sprijin din partea statului. AGERPRES