Personalul didactic titular va fi angajat pe perioadă nedeterminată, potrivit proiectului Legii educaţiei adoptat de Guvern

Tot personalul didactic titular la data intrării în vigoare a Legii educaţiei, al cărei proiect a fost adoptat de Guvern luni, va deveni titular al unităţii de învăţământ cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Forma proiectului supusă dezbaterii publice prevedea că profesorii vor fi angajaţi pe perioadă determinată.

Procedurile pentru conferirea titlurilor didactice în învăţământul superior prevăzute de lege se vor aplica începând cu anul 2011 iar doctoranzii care au fost admişi la studiile doctorale înainte de intrarea în vigoare a actului normativ îşi vor finaliza studiile doctorale în conformitate cu prevederile legale în vigoare la data admiterii acestora la studii.

Proiectul adoptat de Guvern prevede că, în termen de 12 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului elaborează metodologiile, regulamentele şi celelalte acte normative care decurg din aplicarea legii şi stabileşte măsurile tranzitorii de aplicare a acesteia.


“Cele mai importante măsuri pe care le propune noua Lege a educaţiei naţionale nu vor intra imediat în vigoare, ci vor fi introduse gradat, tocmai pentru a nu bulversa sistemul naţional de învăţământ”, precizează reprezentanţii MECTS. Astfel, măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial intră în vigoare începând cu anul 2013, examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile noii legi începând cu anul 2012 iar admiterea la liceu, începând cu anul 2013. În ceea ce priveşte învăţământul superior, alegerea rectorului şi a structurilor de conducere din instituţiile de învăţământ superior se va desfăşura în conformitate cu prevederile noii legi începând cu anul 2012. AGERPRES