Fondul de salarii va fi redus pentru aparatul bugetar cu 25% de la 1 iunie

basescu_2008.jpgFondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie, a anunţat, joi, preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni. Şeful statului a precizat că este vorba despre reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România, cu 25%.

“Până la sfârşitul anului, şefii de instituţii au obligaţia să îşi facă selecţia, să-i aleagă pe cei mai buni şi nu clientela politică, în aşa fel încât în anul 2011, menţinându-se anvelopa salarială şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele pe care le au acum. Această măsură trebuie luată de la 1 iunie”, a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului a anunţat că, în ceea ce priveşte pensiile, Guvernul îşi va menţine transferul de 1,7 miliarde euro la fondul de pensii, dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual – şi numeric şi în ceea ce priveşte cuantumul – ar mai trebui încă circa 500 de milioane de euro, care nu există. “Ca atare, este previzibilă o reducere a pensiilor cu 15%”, a spus preşedintele.

Şeful statului a susţinut că se va proceda la reducerea masivă a subvenţiilor, iar banii recuperaţi vor fi alocaţi ţintit către cei care în mod real au nevoie de sprijin financiar. “Ca să fie lucrurile mai clare, vreau să vă dau următorul exemplu: sistemul de încălzire din Bucureşti beneficiază de subvenţii masive din partea Primăriei Capitalei, dar şi a bugetului de stat. Fără deosebire de veniturile pe care le au, toţi cetăţenii din Bucureşti şi firmele racordate la sistemul centralizat primesc încălzirea subvenţionată. Or, subvenţiile globale vor fi sistate şi se va acorda subvenţie celor care au nevoie de ea”, a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a anunţat, totodată, reducerea cu 15% a ajutorului de şomaj. “Pentru că am vorbit de salarii, aş vrea să fac o menţiune: toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie, dar Guvernul va completa diferenţa care este sub 600 de lei. Deci, salariul minim pe economie care va fi luat în consideraţie este salariul din sectorul privat. Şi, dacă prin diminuarea de la 705 lei, cât este în sectorul bugetar, cu 25%, se ajunge sub 600 de lei, nu va scădea salariul minim sub 600 de lei. Guvernul va lăsa salariul minim în vigoare aşa cum este, pentru cei din economia reală”, a adăugat şeful statului.

El a adăugat că o creştere puternică a fiscalităţii ar fi însemnat blocarea şanselor de relansare economică în următoarele trei, patru luni. “Toate acestea şi decizia de a se merge pe varianta încrederii în capacitatea României de a se restructura au dus la stabilirea unor coordonate în care se va semna, în linii mari, scrisoarea către Fond pe care o va adopta Guvernul, sperăm în şedinţa de miercuri, săptămâna viitoare”, a spus şeful statului. AGERPRES