Sindicaliştii din educaţie susţin în continuare că vor boicota sfârşitul de an şcolar

greva2.jpgReprezentanţii sindicaliştilor din educaţie au declarat marţi, în urma întrevederii cu ministrul Daniel Funeriu, că nu s-au găsit soluţii şi că vor boicota sfârşitul de an şcolar, examenul de bacalaureat iar din data de 31 mai vor intra în grevă.

“Soluţii există, dar nu se acceptă alte variante. I-am propus ministrului să aplice Legea 221 privind mărirea salariilor şi apoi să se opereze reducerile salariale”, a spus vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, Simion Păncescu.

Potrivit acestuia, Guvernul şi ministrul educaţiei au propus soluţii “inacceptabile” pentru sistemul de învăţământ. Sindicalistul a afirmat că există alte domnii în care se pot face restructurări, domenii în care s-au făcut în ultimii ani angajări “nejustificate”. Păncescu a menţionat că sindicaliştii din educaţie au cerut o întâlnire cu premierul Emil Boc, pentru detensionarea situaţiei. La rândul său, preşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că ministrul educaţiei se află într-o situaţie în care trebuie să reducă salariile cadrelor didactice, dar şi în aceea în care le cere sindicaliştilor să încheie anul şcolar şi bacalaureatul în condiţii bune.

“Nu putem să-i garantăm acest lucru ministrului. I-am cerut să aibă o atitudine tranşantă şi să nu accepte diminuările salariale şi sacrificii în sistemul educaţional”, a afirmat Nistor.
Potrivit acestuia, la întâlnirea de marţi cu sindicaliştii ministrul educaţiei “nu a avut un mandat clar”. “Cu bacalaureatul cel mai bine ar fi să fie întrebaţi cum se va desfăşura cei din MECTS”, a adăugat Nistor. Reprezentantul Federaţiei Educaţiei Naţionale, Teodor Fârţonea, a declarat că bacalaureatul s-ar putea să reprezinte anul acesta “o adevărată problemă pentru guvern”.

Preşedintele Federaţiei “Alma Mater”, Anton Hagăr, a susţinut la rândul său că anul acesta va fi o problemă în găsirea preşedinţilor de comisii de bacalaureat din rândul profesorilor universitari. El a acuzat faptul că asistenţii şi preparatorii universitari vor primi pe două luni şi jumătate, în această vară, 15 milioane de lei. AGERPRES