Ministrul Funeriu a participatla deschiderea şcolii “Varlaam Mitropolitul”, la Iaşi

funeriu si teofan.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a aflat, joi, la Iaşi, pentru a lua parte la festivităţile de deschidere a primei şcoli primare care aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Şcoala “Varlaam Mitropolitul”. Cu acest prilej, Funeriu a afimat că apreciază inţiativa Bisericii de a desfăşura un proces educaţional bazat pe promovarea valorilor creştine, fără a fi o şcoală confesională. El a apreciat că şcoala Varlaam Mitropolitul nu reprezintă o concurenţă pentru învăţământul primar de stat şi că pe viitor va sprijini şi alte iniţiative de acest gen.

“Această iniţiativă pune în relaţie şcoala, părinţii, Biserica şi comunitatea. (…) Sistemul educaţional este într-o schimbare continuă. Fiecare model poate să contribuie la îmbunătăţirea
sistemului prin diversitatea sa. Este foarte important să avem o participare a comunităţii, a părinţilor şi de ce nu a Bisercii în viaţa şcolii”, a spus ministrul Funeriu.

“Este o unitate de învăţământ în care va funcţiona un parteneriat real între şcoală şi părinţi. Pe viitor, ne dorim că aici să funcţioneze şi un liceu”, a declarat la rândul său IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, într-o primă etapă, Şcoala Varlaam Mitropolitul va acoperi ciclul primar I-IV, urmând ca, într-o etapă ulterioară, să cuprindă şi ciclul gimnazial şi liceal. Aflată sub patronajul spiritual al Sfântului Varlaam, şcoala doreşte să aducă fiecărui copil învăţarea prin metode interactive, în lumina învăţăturii creştine şi în contextul culturii şi civilizaţiei contemporane.


Şcoala îşi propune ca strategie didactică îmbinarea metodelor tradiţionale cu cele moderne, pe baza curriculei Ministerul Educaţiei, cu formarea personalităţii din perspectiva valorilor creştine. Noua şcoală funcţionează într-un imobil de pe str Lazăr Catargiu 33, unde Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a intrat în posesia clădirii, în care se afla sediul TVR Iaşi, după ce, la sfârşitul lunii aprilie 2007, ÎCCJ a admis cererea de retrocedare înaintată de Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe din România (SNFOR), înfiinţată în 1919. Pentru ca TVR Iaşi să mai poată funcţiona în acelaşi imobil, reprezentanţii MMB au acceptat să primească o chirie din partea SRTV. SNFOR a susţinut în instanţă că imobilul şi terenul – în suprafaţă totală de aproximativ 6.000 de metri pătraţi – i-au aparţinut, fiind confiscate de statul comunist.

Procesul a fost început în anul 2004, când Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe a chemat în judecată Societatea Română de Televiziune. Terenul şi imobilul au fost cumpărate în 1919 de familia Sturdza în numele SNFOR. În perioada interbelică, în clădire a funcţionat Liceul Ortodox de Fete “Doamna Elena Cuza”. În 1948, atât clădirea, cât şi terenul, au fost trecute în proprietatea statului român. În 1979, a fost construit un nou corp de clădire în care a funcţionat, până în decembrie 1989, Şcoala regională de partid, iar, în 1994, terenul şi imobilul au revenit în proprietatea statului, care a cedat dreptul de administrare Societăţii Române de Radio şi Televiziune, imobilul fiind împărţit până de curând de postul TVR şi Radio Iaşi. La începutul, anului Radio Iaşi s-a mutat într-o altă clădire tot de pe strada Lascăr Catargiu. AGERPRES