Colegiul “Bethlen Gabor” din Aiud va fi reabilitat printr-un proiect european de peste 23 de milioane de lei

colegiul bethlen gabor.jpgColegiul Naţional ‘Bethlen Gabor’ din municipiul Aiud, una din cele mai importante unităţi şcolare cu limbă de predare maghiară din România, va beneficia de o finanţare europeană nerambursabilă de peste 23 de milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea a trei dintre cele opt clădiri ale şcolii, imobile ridicate în urmă cu câteva secole.

Contractul de finanţare nerambursabilă al proiectului de ‘Reabilitarea structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional Bethlen Gabor’ a fost semnat marţi, la Alba Iulia, de directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) ‘Centru’, Simion Creţu, şi primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan, în prezenţa episcopului vicar al Eparhiei Reformate de Ardeal, Kato Bela, şi al secretarului de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Tanczos Barna.


Aflate în proprietatea Bisericii Reformate, clădirile colegiului au fost trecute în administrarea municipalităţii în urma unui acord încheiat pe 25 de ani între cele două părţi, pentru a face astfel posibilă accesarea de fonduri nerambursabile. În valoare totală de 29,65 de milioane de lei, proiectul depus la ADR Centru în 2009 beneficiază de o finanţare nerambursabilă prin programul Regio în valoare de aproape 23,5 milioane de lei, contribuţia Consiliului Local Aiud fiind de aproape o jumătate de milion de lei.


Lucrările, care se vor derula pe perioada a patru ani, între 2011 şi 2015, vor consta în intervenţii la structura celor trei clădiri, respectiv clădirea principală, şcoala primară şi internatul de băieţi, se vor reface instalaţia electrică, termică, de gaze naturale şi de apă-canal, se vor efectua lucrări de arhitectură şi finisaje exterioare şi interioare. De asemenea, se va restaura şi înlocui mobilierul, va fi amenajată curtea interioară şi vor fi dotate cu echipamente IT 17 săli de clasă şi cu instrumente moderne alte 10 săli de clasă şi laboratoare. Depunerea acestui proiect a fost justificată de igrasia şi infiltraţiile existente, de tencuiala deteriorată, de lumina redusă, grupurile sanitare insuficiente şi necorespunzătoare şi de instalaţia termică degradată, au arătat reprezentanţii Colegiului.

La colegiu sunt înscrişi în prezent în jur de 700 de elevi, mulţi din alte judeţe ale ţării, şi predau aproape 60 de cadre didactice. Şcoala fost înfiinţată în 1622 de principele Gabriel Bethlen, funcţionând iniţial la Alba Iulia, iar din 1658 la Aiud. Contractul semnat marţi la Alba Iulia a fost primul de acest gen parafat în judeţul Alba, alte 11 fiind încheiate în alte judeţe din Regiunea Centru, fiind alocate peste 14,6 milioane de euro fonduri nerambursabile în acest sens. Pentru alte 12 proiecte, aflate în faza de precontractare, se vor semna în perioada următoare contractele de finanţare, prin care se vor primi peste 11 milioane de euro pentru reabilitarea şi dotarea unităţilor de învăţământ, a precizat directorul ADR Centru, Simion Creţu. AGERPRES