Program de pregătire complementară pentru profesorii de geografie

Un grup format din 720 de profesori de geografie din învăţământul preuniversitar din 12 judeţe din Transilvania participă, începând din acest an, la un program de pregătire complementară, organizat de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), prin Facultatea de Geografie, informează joi UBB.

Programul beneficiază de o asistenţă financiară nerambursabilă de peste 12 milioane de lei din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În cadrul proiectului va fi creat un Centru de pregătire multiregional pentru cadrele didactice care predau geografia. Centrul va asigura dezvoltarea competenţelor profesorilor pentru a utiliza instrumente de predare interactive, cu referinţe din domeniul geomaticii, în prezent nefolosite în învăţământul din România, dar utilizate în ţări ale Uniunii Europene şi în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene. Geomatica grupează ansamblul instrumentelor şi metodelor care permit analiza şi integrarea datelor geografice, cunoscând realitatea de pe teren, prin operaţii topografice, geodezice şi de cartografie.

Printre metodele la care apelează geomatică se numără şi fotografia aeriană, a cărei versiune exploatabilă, după corecţia erorilor, se numeşte ortofotografie. În cadrul proiectului, profesorii se vor familiariza, de asemenea, cu teledetecţia. Aceasta se bazează pe captarea radiaţiilor electromagnetice emise de lumina dată de soare şi de căldura emanată de pământ. Tehnica teledetecţiei este aplicată în agricultură, pentru identificarea parcelelor cultivate de fermieri şi a tipului culturilor. AGERPRES