Profesorii dâmboviţeni au dezbătut problematica violenţei şcolare

O nouă etapă din cadrul proiectului Tinerii împotriva violenţei, desfăşurat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în parteneriat cu Institutul pentru Ştiinţe ale Educaţiei, Organizaţia Salvaţi Copiii şi Agenţia OSC a avut loc pe 24 noiembrie 2010 în Târgovişte.

Seminarul cu titlul Combaterea violenţei în şcoală: o mai bună comunicare între şcoală, părinţi şi elevi a reunit peste 40 persoane, directori, inspectori şcolari, profesori psihologi, membri ai consiliilor de administraţie a şcolilor, autorităţi locale. Seminarul i-a provocat pe cei prezenţi la o discuţie despre modalităţi eficiente de comunicare internă şi externă în vederea prevenţiei şi combaterii violenţei şcolare, dar şi cu scopul de a diminua efectele negative ale unor astfel de comportamente în perimetrul instituţiei.


Dezbaterea a avut 2 părţi. La început, au fost prezentate detalii esenţiale despre proiect. Şi-au exprimat punctul de vedere despre această temă dar şi despre oportunitatea unui astfel de proiect dl. Iulian Brezeanu – inspector şcolar general adjunct al ISJ Dâmboviţa, dna. Florina Udroiu – Inspector principal la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa şi dl. Cătălin Olaru – Ofiţer în cadrul departamentului de analiză şi prevenire al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea aspectelor conceptuale referitoare la violenţa şcolară, dar şi la cauzele acesteia. Constantin Nechifor – cadru universitar al Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi – a susţinut o alocuţiune care a suscitat interesul participanţilor şi a dat naştere unor discuţii pertinente.

Două proiecte derulate de unităţile de învăţământ din judeţul Dâmboviţa au fost promovate în cadrul seminarului. Dna. Luminiţa Bobeş – director adjunct al Şcolii “Mihai Viteazul” din Târgovişte a prezentat un proiect desfăşurat în parteneriat cu Poliţia Comunitară şi alte unităţi de învăţământ, care promovează conceptul de peer-mediation (medierea conflictelor elevilor de către elevi). Ulterior, dna. Felicia Istrate, profesor în cadrul Liceului Teoretic “Mihai Viteazul” din Vişina a prezentat proiectul “Reuşim împreună”. Proiectul îşi propune prevenirea şi reducerea comportamentului necivilizat al elevilor.

Partea a doua a fost dedicată exclusiv soluţiilor de comunicare. Pe baza ghidului preliminar de comunicare, editat de Agenţia OSC, participanţii şi-au adus contribuţia pentru îmbunătăţirea materialului. Concret, cei prezenţi au avut posibilitatea de a consulta alternativele propuse şi de a veni cu sugestii pentru optimizarea instrumentelor de comunicare internă şi externă în cazul în care unitatea de învăţământ se confruntă cu un caz de violenţă.

Iniţiativa Ministerului pentru un astfel de proiect a fost apreciată pozitiv; participanţii şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la evenimente viitoare dar şi de a primi informaţii despre desfăşurarea proiectului.