PSD atrage atenţia că 1500-2000 de cadre didactice universitare vor fi pensionate, odată cu aplicarea Legii Educaţiei

Partidul Social Democrat atrage atenţia că, odată cu intarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale, pe 9 februarie, vor fi pensionate într-o singură zi între 1500 şi 2000 de cadre didactice universitare.

Vicepreşedintele Departamentului de Educaţie al PSD, decan al Facultăţii de Comunicare din cadrul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat, joi, că, potrivit articolului 289 al Legii Educaţiei Naţionale, publicată pe 10 ianuarie în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare pe 9 februarie, pensionarea cadrelor didactice universitare se va face la 65 de ani, efectele legii fiind imediate, întrucât actul normativ nu prevede nici un fel de măsuri tranzitorii.

‘Pe 9 februarie ar trebui să pensionăm, după estimarea noastră, între 1500 şi 2000 de cadre didactice universitare. Fosta lege a Educaţiei prevedea aceeaşi vârstă de pensionare, la 65 de ani, dar senatele universitare puteau să decidă amânarea cu un an, din an în an, până la 70 de ani şi, practic, se respecta principiul autonomiei universitare, universitatea fiind cea care stabilea criterii de departajare în funcţie de activitatea ştiinţifică a fiecărui profesor. Acum avem, automat, pensionarea celor care au împlinit 65 de ani până la 70 de ani, profesori titulari’, a spus Remus Pricopie, în cadrul unei conferinţe de presă.


Vicepreşedintele Departamentului pentru Educaţie al PSD a propus, totodată, Guvernului şi Ministerului Educaţiei să adopte o Ordonanţă de Urgenţă pentru amânarea aplicării articolului referitor la pensionarea cadrelor didactice măcar până la 1 octombrie 2011.
‘Considerăm că pensionarea trebuie să se facă într-un mod gradual, nu dintr-o dată, şi fără să existe o implicare a Guvernului, ci trebuie să rămână la latitudinea universităţilor’, a afirmat Pricopie.
El a explicat că, potrivit vechii legi, modificările în cadrul structurii personalului didactic al universităţilor nu se realizau în cursul anului, pensionările făcându-se întotdeauna începând cu 1 octombrie a anului următor.


‘Este adevărat, legea prevede la aliniatul 3 al art. 289 faptul că acei profesori pot solicita continuarea activităţii în regim plata cu ora, deci, practic, să acopere activităţile didactice din clasă. Dar este o mare diferenţă între a fi profesor titular şi a fi profesor colaborator la plata cu ora’, a mai spus Remus Pricopie.
Potrivit acestuia, prevederile noii legi privind pensionarea vor avea efect direct asupra ofertei educaţionale şi a proceselor de admitere în cadrul universităţilor.AGERPRES