Seminarul „Combaterea violenţei în şcoli” a ajuns la Tg. Jiu

În data de 15 martie 2011, la Tg. Jiu, s-a desfăşurat o nouă etapă a proiectului “Tinerii împotriva violenţei”, proiect pe care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului îl desfăşoară în parteneriat cu Organizaţia „Salvaţi Copiii”, Agenţia OSC şi Institutul pentru Ştiinţe ale Educaţiei.

Inspectori şcolari, manageri ai unităţilor de învăţământ preuniversitar, reprezentanţi ai Casei Corpului Didactic, consilieri şcolari, profesori din Consiliile de administraţie ale şcolilor, reprezentanţi ai centrelor de formare şi nu în ultimul rând elevi din întreg judeţul Gorj au răspuns invitaţiei organizatorilor de a găsi împreună soluţii de comunicare pentru a face faţă sau preveni situaţii limită.


Seminarul a debutat cu prezentarea informaţiilor generale despre proiect. Ramona Pîrlac, Expert comunicare din partea Agenţiei OSC – partener pe zona de comunicare şi organizator al evenimentului, a sintetizat aspecte referitoare la obiectivele proiectului dar şi activităţile acestuia. A urmat intervenţia doamnei Sorina Dumitrescu, de la Organizaţia „Salvaţi Copiii”, ce a prezentat participanţilor activităţile din cadrul proiectului precum şi un scurt film realizat cu ocazia „Forumului Naţional al Copiilor”, manifestare ce a avut loc în vara anului 2010.

În continuare, s-au susţinut scurte alocuţiuni pe tematica prevenţiei şi combaterii violenţei şcolare şi au menţionat importanţa colaborării inter-instituţionale în procesul de minimizare a numărului cazurilor de violenţă şcolară următoarele persoane: Natalia Mihai, Director CJRAE Gorj, Ivan Alin, Purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj, Dan Adrian, Purtător de cuvânt din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea domnului Constantin Nechifor – cadru universitar la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, care a susţinut o prelegere despre cauze ale violenţei în rândul tinerilor.

Seminarul a continuat cu partea a doua, dedicată dezbaterii Ghidului de comunicare propus de Agenţia OSC. Persoanele prezente au format echipe în cadrul cărora au evaluat materialul, astfel încât acesta să devină un instrument de lucru util. La finalul timpului alocat pentru a analiza ghidul, câte un reprezentant al fiecărei echipe a prezentat concluziile. Seminarul a fost înregistrat audio iar ideile se vor regăsi în forma finală a Ghidului de comunicare.